Wykonanie
            Kluski śląskie to miłość mojego syna. Nigdy wcześniej nie robiłam ich tak często i nigdy tak chętnie, jak wtedy, gdy odkryłam, że znikają z jego talerza w mgnieniu oka. I nagle przepis wydał się bardzo prostym, a czas przygotowania skrócił się do minimum, a i bałagan po ich przygotowaniu tak bardzo nie przeszkadza. Podawać je można na różne sposoby, ale ja wybrała chyba najprostszy. Aromatyzowana duszona 
cebulka wystarczy, aby danie było pyszne i pełne smaku.1 kg 
ziemniakówok. 1 szkl 
mąki ziemniaczanej2 
cebuleliść laurowyodrobina 
masłasólziele angielskiepieprz- Obrane 
ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tłuczemy i studzimy. W garnku rozkładamy je równo i dzielimy na cztery części. Jedną z czterech części wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy 
mąkę ziemniaczaną. Dokładamy odłożone 
ziemniaki i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kuleczki, spłaszczamy je, a na środków robimy małą dziurkę.- Na nierozgrzaną patelnię kładziemy 
masło, następnie 
ziele angielskie i 
liść laurowy, a po chwili pokrojoną w kostkę 
cebulkę. Solimy ją i zostawiamy na ogniu do momentu zeszklenia się.- Kluski gotujemy w osolonej wodzie, przez minutę od wypłynięcia. Jeszcze ciepłe okraszamy 
cebulką i podajemy.Smacznego:)

