Wykonanie
Kluski śląskie to miłość mojego syna. Nigdy wcześniej nie robiłam ich tak często i nigdy tak chętnie, jak wtedy, gdy odkryłam, że znikają z jego talerza w mgnieniu oka. I nagle przepis wydał się bardzo prostym, a czas przygotowania skrócił się do minimum, a i bałagan po ich przygotowaniu tak bardzo nie przeszkadza. Podawać je można na różne sposoby, ale ja wybrała chyba najprostszy. Aromatyzowana duszona
cebulka wystarczy, aby danie było pyszne i pełne smaku.1 kg
ziemniakówok. 1 szkl
mąki ziemniaczanej2
cebuleliść laurowyodrobina
masłasólziele angielskiepieprz- Obrane
ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tłuczemy i studzimy. W garnku rozkładamy je równo i dzielimy na cztery części. Jedną z czterech części wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Dokładamy odłożone
ziemniaki i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kuleczki, spłaszczamy je, a na środków robimy małą dziurkę.- Na nierozgrzaną patelnię kładziemy
masło, następnie
ziele angielskie i
liść laurowy, a po chwili pokrojoną w kostkę
cebulkę. Solimy ją i zostawiamy na ogniu do momentu zeszklenia się.- Kluski gotujemy w osolonej wodzie, przez minutę od wypłynięcia. Jeszcze ciepłe okraszamy
cebulką i podajemy.Smacznego:)