ßßß
Stół wigilijny w każdym domu jest zastawiony inaczej, ale nie słyszałam jeszcze, żeby ktokolwiek pominął pierogi z kapustą i grzybami! W naszym domu to hicior, na który czeka się cały rok. Jesienią zbieramy grzyby już z myślą o świętach, a zaraz przed wigilią lepimy ilość prawie dla wojska, choć i tak znikają w oka mgnieniu. To bardzo prosty przepis, idealny na pierwsze przygody wigilijno-pierogowe.Porcje: ok. 50-60 sztukSkładniki► ciasto na pierogi klasyczne lub ciasto na pierogi z ziemniakami► kapusta kiszona [750 g]► grzyby leśne suszone [30-40 g]► olej rzepakowy [4 łyżki]► cebula [2 sztuki]Dodatkowo:► liść laurowy [3 sztuki]► ziele angielskie [3 kulki]► sól i pieprz do smakuPrzygotowanieKapustę odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać zimną wodą do poziomu kapusty i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę lub do miękkości.Grzyby zalać wrzątkiem do przykrycia, odstawić na 15 minut, po czym gotować do miękkości.Gotowe grzyby przelać razem z wodą z gotowania do kapusty, wymieszać i gotować dodatkowe 15 minut.W tym czasie na 2 łyżkach zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy będzie gotowa dorzucić kapustę z grzybami (odsączone, już bez wody z gotowania), dolać dodatkowe 2 łyżki oleju i smażyć przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz jest właściwie gotowy – można go teraz zmielić, albo w maszynce do mielenia mięsa, albo po prostu ręcznym blenderem (mój ulubiony sposób!).Ciasto przygotować wg wybranego przepisu, rozwałkować, wykrawać kółeczka ulubioną szklanką lub foremką, napełniać łyżeczką farszu i zamykać w ulubiony sposób (kultowy sposób to przyciskanie brzegów widelcem, dla zaawansowanych najlepiej sprawdza się falbanka).Pierogi gotować we wrzątku, ok. 5 minut lub do momentu aż wypłyną.Podawać z cebulką, przesmażone, z roztopionym masełkiem lub w inny ulubiony sposób. :)Smacznego!