Wykonanie
Stół wigilijny w każdym domu jest zastawiony inaczej, ale nie słyszałam jeszcze, żeby ktokolwiek pominął pierogi z
kapustą i
grzybami! W naszym domu to hicior, na który czeka się cały rok. Jesienią zbieramy
grzyby już z myślą o świętach, a zaraz przed wigilią lepimy ilość prawie dla wojska, choć i tak znikają w oka mgnieniu. To bardzo prosty przepis, idealny na pierwsze przygody wigilijno-pierogowe.Porcje: ok. 50-60 sztukSkładniki► ciasto na pierogi klasyczne lub ciasto na pierogi z
ziemniakami►
kapusta kiszona [750 g]►
grzyby leśne suszone [30-40 g]►
olej rzepakowy [4 łyżki]►
cebula [2 sztuki]Dodatkowo:►
liść laurowy [3 sztuki]►
ziele angielskie [3 kulki]►
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Kapustę odsączyć, przełożyć do garnka, dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, zalać zimną
wodą do poziomu
kapusty i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę lub do miękkości.
Grzyby zalać wrzątkiem do przykrycia, odstawić na 15 minut, po czym gotować do miękkości.Gotowe
grzyby przelać razem z
wodą z gotowania do
kapusty, wymieszać i gotować dodatkowe 15 minut.W tym czasie na 2 łyżkach zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulkę, gdy będzie gotowa dorzucić
kapustę z
grzybami (odsączone, już bez
wody z gotowania), dolać dodatkowe 2 łyżki
oleju i smażyć przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Farsz jest właściwie gotowy – można go teraz zmielić, albo w maszynce do
mielenia mięsa, albo po prostu ręcznym blenderem (mój ulubiony sposób!).Ciasto przygotować wg wybranego przepisu, rozwałkować, wykrawać kółeczka ulubioną szklanką lub foremką, napełniać łyżeczką farszu i zamykać w ulubiony sposób (kultowy sposób to przyciskanie brzegów widelcem, dla zaawansowanych najlepiej sprawdza się falbanka).Pierogi gotować we wrzątku, ok. 5 minut lub do momentu aż wypłyną.Podawać z
cebulką, przesmażone, z roztopionym
masełkiem lub w inny ulubiony sposób. :)Smacznego!