ßßß

Polecam przepis na tartą mojego przepisu..Fajne danie zarówno na obiad jak i na imprezę czy kolację..Składniki:Farsz:1/3 szklanki ryżu1/2 kg mięsa mielonego4-5 pieczarek2 papryki czerwone1 cebula2 pomidory1/4 cukini1/4 masłaolej do smażeniasól.pieprz.pieprz cayenne.tymianek,papryka czerwona słodkaTarta:Składniki:200 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajko1/3 łyżeczki soliew. 1 łyżka zimnej wodyWykonanie:Farsz:Mięso wrzucamy na patelnie i na wolnym ogniu smażymy.Po około 15 minutach dodajmy ryż i smażymy dolewając wodę systematycznie , by powoli wnikało w ryż,często mieszając..tak smażymy około 15 minut .cebule ,paprykę pieczarki.kroimy .na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę aż do zeszklenia,dodajemy pokrojone pieczarki,cukinię oraz paprykę i smażymy do miekkosci..na wolnym ogniu..dodajemy sól.pieprz ,cayenne.tymianek.papryki oraz pokrojone pomidory..przesmażamy chwilkę..do mięsa z ryżem przekładamy przesmażone warzywa z przyprawami ..smażymy razem około 5 minut ..farsz musi być pikantny z nutą ziół..Tarta:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajko i wsypujemy sól. Składniki wyrabiamy rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewamy odrobinę zimnej wody i dalej zagniatamy. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm (może być też tortownica o śred. 22 cm) smarujemy cienko masłem lub wykładamy folią spożywcząSchłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskamy ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia, wysypuję groch lub ceramiczne kulki i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmuję papier z grochem . Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Napełniamy upieczone ciasto farszem .posypujemy żółtym serem i zapiekamy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem..Powiązany przepis:piersi z kurczaka w cieście naleśnikowymżeberka marynowane -pieczoneWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy