Wykonanie
Uwielbiam piec
torty . Zamiast tradycyjnego
tortu na
biszkopcie upiekłam tort
marchewkowy o smaku
czekoladowym. Przeszłam samą siebie. Tort naprawdę mi się udał. Bardzo smaczny! Prawdziwa sensacja! Tort jest wilgotny i miękki jak puch, przy czym łatwo się kroi i utrzymuje formę. Po prostu rozpływa się w ustach! Tort smakuje najlepiej , jeśli go się wyjmie z lodówki na pół godziny przed spożyciem.
TortSkładniki:tortownica o średnicy 27 cmSpód
marchewkowy100 g
orzechów pekan, drobno pokrojone340 g utartej
marchewkimała puszka
mandarynek w zalewie4
jajka150 g
trzcinowego cukru240 ml
olejuskórka otarta z jednej
pomarańczy2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu200 g
pszennej mąki80 g
mąki grahamki25 g
kakao1 łyżeczka
oczyszczonej sody½ łyżeczki
soli2 łyżeczki
cynamonuNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj
jajka z
cukrem i
wanilią na puszysto. Dodaj
olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą
marchewkę i pokrojone, odcedzone
mandarynki, otartą skórkę z
pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę z
kakao,
solą,
cynamonem,
orzechami i
sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki.
Krem czekoladowo serowy270 g
gorzkiej czekolady, u mnie 70
kakao350 g
homogenizowanego serka85 g
masła250 g
cukru pudru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej i ostudź do pokojowej temperatury. Utrzyj
masło z
cukrem pudrem i
kakao. Dodaj po łyżce
serka i miksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ostudzoną
czekoladą cały czas miksując. Krem natychmiast zgęstnieje. Posmaruj pierwszy placek kremem, przykryj drugim. Rozsmaruj część kremu i przykryj ostatnim plackiem. Na powierzchni
tortu rozsmaruj grubą warstwę kremu, boki posmaruj jedynie .
Polecane przepisyTort makowy z kremem
cytrynowymTort
czekoladowy – przepis IIŚwiąteczny tort
cappuccinoSernik na
czekoladowym spodzie z musem z
żurawiny