ßßß
TortSkładniki:tortownica o średnicy 27 cmSpód marchewkowy100 g orzechów pekan, drobno pokrojone340 g utartej marchewkimała puszka mandarynek w zalewie4 jajka150 g trzcinowego cukru240 ml olejuskórka otarta z jednej pomarańczy2 łyżeczki waniliowego ekstraktu200 g pszennej mąki80 g mąki grahamki25 g kakao1 łyżeczka oczyszczonej sody½ łyżeczki soli2 łyżeczki cynamonuNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą marchewkę i pokrojone, odcedzone mandarynki, otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki.
Krem czekoladowo serowy270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao350 g homogenizowanego serka85 g masła250 g cukru pudru3 łyżki kakao1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź do pokojowej temperatury. Utrzyj masło z cukrem pudrem i kakao. Dodaj po łyżce serka i miksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladą cały czas miksując. Krem natychmiast zgęstnieje. Posmaruj pierwszy placek kremem, przykryj drugim. Rozsmaruj część kremu i przykryj ostatnim plackiem. Na powierzchni tortu rozsmaruj grubą warstwę kremu, boki posmaruj jedynie .
Polecane przepisyTort makowy z kremem cytrynowymTort czekoladowy – przepis IIŚwiąteczny tort cappuccinoSernik na czekoladowym spodzie z musem z żurawiny