Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta15marTort
czekoladowyLoading...0 Komentarzy
Czekoladowe ciasto, czekoladowa masa, jednym słowem tort bardzo
czekoladowy, dla wielbicieli
czekoladowych smaków .. ;D
SkładnikiSkładniki ciasta i masy powinny
mieć temp. pokojową2,5 szkl
mąki1 szkl
kakao1 szkl
cukru kryształu3/4 szkl
cukru trzcinowego2 i 1/4 szkl
maślanki2
jajka2 i 1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia250g
masła180g
czekolady gorzkiej3 łyżeczki
waniliiMasa300g
masła200g
serka philadelphia300g
czekolady gorzkiej2 szkl
cukru pudru1 łyżka
kakaoszczypta
soli4 łyżeczki
waniliiSposób przygotowaniaCiasto :
masło pokroić na mniejsze kawałki , dodać
cukier kryształ i trzcinowySuche składniki , zmieszać , przesiać do
masłaWszystko ucierać do uzyskania grudek nie gładkościDo
maślanki wbić
jajka , dodać
wanilię , dokładnie rozmieszać ,Ucierając suche składniki , stopniowo wlewać
maślankę , utrzeć do gładkości,Gotowe ciasto przelać do dwóch tortownic o średnicy 28 cm , piec około 45-60 minut w temp. 175 *C , do suchego patykaCiasto wystudzić , przekroić na 2 częściMasa :
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch , dodać
serek , szczyptę
soli ,
wanilię , ucierając stopniowo dodawać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej i przestudzona
czekoladę , dokładnie utrzećMasą podzielić na 4 części , 3 równe , 1 mniejsza , przełożyć ciasto , posmarować wierzch i boki , udekorować wg.własnego pomysłu
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab