Wykonanie
Dzień dobry!Niedawno dostałam od Asi bardzo ciekawą propozycję wspólnej kulinarnej akcji.
Asia jakiś czas temu recenzowała książkę Magdaleny Kordel pod tytułem "Wymarzony dom". Tak się jej książka spodobała, że postanowiła zachęcić mnie, jak również kilka innych blogerek do jej przeczytania, a później przygotowania 'kłopotków' .Często mam tak, że wpadam w wir czytania książek, jedna za drugą. Później to niestety mija, a półka się zaczyna uginać, bo mimo braku systematycznego czytania, książki nowe się ciągle pojawiają. Często taki "wir" zaczyna się od podróży pociągiem, bo co innego można robić w pociągu, kiedy podróżuje się samemu? Kiedy dostałam wiadomość od Asi byłam w trakcie czytania innej książki, skończyłam ją akurat dzień przed tym, jak pocztą przyszedł "Wymarzony dom", skończyłam go czytać wczoraj około 3 w nocy. Bardzo przyjemna i wciągająca lektura. Bardzo dziękuję
Asiu, że zaprosiłaś mnie do tej akcji :-). Tymczasem wróćmy do 'kłopotków' .Czym są owe 'kłopotki' ? To wypieki jednej z głównych bohaterek. Kiedy ma kłopoty, wchodzi do kuchni i piecze pyszne rogaliki, które później sprzedaje w swojej herbaciarni. Ja również miałam przygotować swoje 'kłopotki' . Okazuje się, że nie mam jednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego humoru lub jakiegoś niepowodzenia. Zawsze w takich sytuacjach piekę coś słodkiego, tak też teraz, nie mogło być inaczej. Padło na babeczki.
Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek?Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem.
Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat
pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem
pomarańczowego olejku lub płynu. Gwarantuję Wam świetny relaks!Już wkrótce ktoś z Was też będzie mógł się zagłębić w lekturę "Wymarzonego domu", ponieważ
będę miała dla Was 2 książki. Zaglądajcie na bloga! A tymczasem zapraszam do upieczenia babeczek, są wilgotne, słodkie, mocno
czekoladowe z wyraźną nutą
pomarańczy. Idealne połączenie.
Składniki:Ciasto:100 g
gorzkiej czekolady90 g
masła30 g
brązowego cukru30 g
białego cukru1 łyżka
kakao2
jajka75 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej50 ml soku z
pomarańczyszczypta
soliskórka otarta z 1/2
pomarańczyKrem:200 g kremowego
serka kanapkowego125 g miękkiego
masła1,5 szklanki
cukru pudru (można mniej)1 łyżka
kakaoskórka otarta z 1/2
pomarańczykilka kostek
czekolady z
pomarańcząWykonanie:Zaczynamy od przygotowania babeczek. Posiekane
masło i połamaną
czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej. Następnie powoli łączymy z
jajkami, mieszamy szybko trzepaczką. Dodajemy
sok pomarańczowy, skórkę i pozostałe suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Dokładnie studzimy.Aby przygotować krem miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem, kiedy masa stanie się biała i puszysta dodajemy
serek,
kakao i skórkę. Jeszcze chwilę ucieramy. Krem chłodzimy ok. 30 minut, po czym napełniamy nim szprycę i dekorujemy babeczki. Na koniec posypujemy posiekaną drobno
czekoladą.
Smacznego!