ßßß
Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek?Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem. Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem pomarańczowego olejku lub płynu. Gwarantuję Wam świetny relaks!Już wkrótce ktoś z Was też będzie mógł się zagłębić w lekturę "Wymarzonego domu", ponieważ będę miała dla Was 2 książki. Zaglądajcie na bloga! A tymczasem zapraszam do upieczenia babeczek, są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe z wyraźną nutą pomarańczy. Idealne połączenie.
Składniki:Ciasto:100 g gorzkiej czekolady90 g masła30 g brązowego cukru30 g białego cukru1 łyżka kakao2 jajka75 g mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej50 ml soku z pomarańczyszczypta soliskórka otarta z 1/2 pomarańczyKrem:200 g kremowego serka kanapkowego125 g miękkiego masła1,5 szklanki cukru pudru (można mniej)1 łyżka kakaoskórka otarta z 1/2 pomarańczykilka kostek czekolady z pomarańcząWykonanie:Zaczynamy od przygotowania babeczek. Posiekane masło i połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie powoli łączymy z jajkami, mieszamy szybko trzepaczką. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę i pozostałe suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Dokładnie studzimy.Aby przygotować krem miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, kiedy masa stanie się biała i puszysta dodajemy serek, kakao i skórkę. Jeszcze chwilę ucieramy. Krem chłodzimy ok. 30 minut, po czym napełniamy nim szprycę i dekorujemy babeczki. Na koniec posypujemy posiekaną drobno czekoladą.
Smacznego!