ßßß
Składniki:530 g mąki pszennej180 g masła130 g cukru pudru3/4 szklanki płynnego miodu55 g gorzkiej czekolady65 g kakao1 duże jajko3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 przyprawa do piernikaskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:Mąkę, kakao, cukier puder, sodę, sól oraz przyprawę do piernika przesiewamy i dokładnie mieszamy.W rondelku rozpuszczamy masło, miód i czekoladę. Zdejmujemy z ognia, od razu, gdy tylko składniki się rozpuszczą.Odstawiamy do ostudzenia.Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło z miodem i czekoladą oraz skórkę z pomarańczy. Miksujemy dopóki składniki się nie połączą.Przygotowaną masę (może być klejąca) zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i po kolei wyjmujemy z lodówki do wałkowania. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C (góra-dół) i pieczemy przez ok. 6-10 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Upieczone ciastka studzimy na kratce.Wystudzone pierniczki przekładamy do szczelnego pojemnika, zamykamy i czekamy (o ile się da ;) ) aż zmiękną.Pierniczki możemy udekorować lukrem lub czekoladą.Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj .