ßßß
(składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam z mniejszej porcji)3 i 1/3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kakao3/4 szklanki cukru pudru3/4 łyżeczki sody oczyszczonej2,5 łyżki przyprawy do piernikówszczypta soliskórka otarta z 1 pomarańczy180 g masła1 jajko3/4 szklanki miodu55 g gorzkiej czekolady1. Miód, masło i połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła).
2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy.
3.Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia składników. Ciasto schładzamy 1-2h w lodówce (u mnie wystarczyła 1h).
4. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 6-10 minut (u mnie były gotowe już po 6 minutach).