ßßß Cookit - przepis na Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Nie jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną, wchłaniają wodę z lukru, więc na drugi dzień praktycznie są gotowe do jedzenia. A ten czekoladowo-pomarańczowy aromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki .
(składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam z mniejszej porcji)
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy do pierników
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki miodu
55 g gorzkiej czekolady
1. Miód, masło i połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku, do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia (masa może pozostać lekko ciepła).
2. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy.
3.Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia składników. Ciasto schładzamy 1-2h w lodówce (u mnie wystarczyła 1h).
4. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 6-10 minut (u mnie były gotowe już po 6 minutach).
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/pierniczki-czekoladowo-pomaranczowe.html