Wykonanie
Czasem nachodzi mnie ochota na nietypowe smaki. Wtedy zaczynają się eksperymenty. Połączenie słodkiej czekoladowej babeczki ze słono-słodkim kremem o aromacie
mandarynki nie jest oczywiste jest jednak świetną alternatywą dla kremów na bazie
śmietany, czy
serka mascarpone.Składniki na około 16 średnich babeczek:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- 2 szklanki
mąki- 1,5 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
kakao- szczypta
soli- 70g
cukru muscavado- 2
jajka- 80ml
oleju- 150ml gęstego
jogurtu naturalnego- łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 2 tabliczki
gorzkiej czekoladyKrem:- 2 opakowania
śmietankowego serka Almette (lub podobnego, powinien być lekko słony)- 2 łyżki miękkiego
masła- 2
mandarynki- 1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego lub
cytrynowego- 3 łyżki
cukru pudru (lub więcej, według upodobania)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Do miski przesiewamy
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia oraz
kakao. Dodajemy
sól. Mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy
jajka. Dodajemy
olej,
jogurt,
cukier i ekstrakt.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia.
Czekoladę siekamy. Krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek (musimy pamiętać, aby wyłożyć je papilotkami lub dobrze wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 18-20 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy już są gotowe. Studzimy na kratce.Przygotowujemy krem.
Mandarynki należy sparzyć. Następnie ocieramy z nich skórkę.
Serek miksujemy z
masłem, ekstraktem i skórką. Dodajemy
cukier puder i ponownie ucieramy (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość
cukru, ale należy pamiętać, że krem powinien
mieć lekko słonawy posmak). Krem wyciskamy szprycą lub łyżką na wystudzone babeczki. Dekorujemy cząstkami
mandarynki.
Smacznego!