Wykonanie
Paulina Zduniak29 . 01.2016 08:00A A A
Sałatkę z
kaszą możesz zjeść zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jeśli zabierzesz ją ze sobą do szkoły czy pracy, na pewno szybko nie zgłodniejesz. Choć jest świetna
solo, będzie bardziej sycąca, gdy dodasz do niej
mięso (np. z drobiu czy
ryby),
wędzoną rybę, nieco
sera lub
jajko ugotowane na twardo.
Sałatka z
kaszą jaglanąpoprzednie 1/8 następne

Fot. Tata StudioW przeszłości zdarzało ci się jeść
kaszę jaglaną, która była gorzka? By temu zapobiec, przed gotowaniem warto podprażyć ją chwilę na suchej patelni lub przelać wrzątkiem.
Sałatka z
kaszą jaglaną1 szklanka (ok. 220 g) suchej
kaszy jaglanej1 łyżka (ok. 15 g)
masła1
cukinia1
zielona papryka1
czerwona papryka1
marchewka2
cebulki dymki ze
szczypiorem1 łyżka ulubionych
ziół (
kolendra,
natka pietruszki,
koperek)2 łyżki (30 ml) oliwysól
Kaszę przejrzyj, opłucz kilka
razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml)
wody i dodaj
masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie
wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj, osusz,
marchewkę obierz, z
papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej
oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego:
marchewkę,
cebulę,
paprykę, na końcu
cukinię i
szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z
kaszą, spróbuj, dopraw lekko
solą i dodaj posiekane
zioła. Zapakuj w pudełka.
Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.Autor: Zuzanna WiciejowskaPyszna i zdrowa potrawka z
kaszą jaglaną [Jakub Kuroń gotuje]poprzednie 1/8 następneZobacz także

Pyszna i zdrowa kolacja - co zamiast kanapek?
Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Tabbouleh - libańska
sałatka z
ziołami i
kuskusem