ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica na żeberkach – kapuśniak

Kwaśnica na żeberkach – kapuśniak

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Bardzo często gotuję zupy, jesienią i zimą są podstawą rozgrzewającej diety. Kapuśniak , a właściwie kwaśnica bo tak nazywam ją w tej wersji: pikantnej , mięsnej z pomidorową nutą. Nie wspominam Wam już o zdrowotnym aspekcie tego dania – kapusta kiszona to bomba błonnikowa i witaminowa, B , C i D są bardzo ważne gdy za oknem śnieg lub deszcz. Nawet mój synek, półtorarocznak zajadał ze smakiem. Taka treściwa zupa może być całym daniem obiadowym.
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
400 g żeberek w trójkącie
300 g ziemniaków ( 4-5 sztuk)
300 g chudego boczku lub kiełbasy
1 op. przyprawy do fasolki Prymat
1,5 – 2 l bulionu lub wody
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela
sól, pieprz
1 papryczka chilli – może być suszona
olej
Przygotowanie:
Żeberka umyć, pokroić na kawałki z kośćmi, natrzeć solą i pieprzem.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć z każdej strony, na rumiano żeberka. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać liście i ziele, gotować na wolnym ogniu 30-40 minut.
Marchew i pietruszkę oczyścić i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Podsmażyć na tłuszczu z żeberek. Złote przełożyć do wywaru.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę dodać do zupy. Gotować 15 minut. Posolić.
Kapustę poszatkować dodać do zupy wraz z sokiem i posiekaną papryczką i przyprawą do fasolki.
Zaprawić zupę koncentratem.
Kiełbasę pokroić wedle uznania na plastry, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, złotą posypać mąką i zrobić zasmażkę. Dodać ją do zupy.
Gotować aż kapusta będzie miękka.
Ewentualnie doprawić.
Podawać z pieczywem.
Na pewno część z Was zdziwiła się dlaczego tyle zachodu jest przy kapuśniaku. Otóż, kwas z kapusty spowoduje że ziemniaki czy warzywa się nie ugotują – tak samo będzie gdy dodamy groch do kapusty lub nawet fasolkę.
Powiązane notki:
Grochówka wojskowa – na boczku i wędzonce
Rozgrzewająca jesienna zupa z dyni Konkurs Winiary
Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Krem z porów z grzybami i grzankami
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/27/kwasnica-na-zeberkach-kapusniak