Wykonanie
Dzień dobry!Mamy piękną, złotą jesień! Mimo, że słońce świeci, to temperatury już mocno spadły i przychodzi ochota na rozgrzewające dania - najlepiej pyszne zupy! W sobotni poranek wybraliśmy się na ostatni Targ
Pietruszkowy na "świeżym" powietrzu. Świeże nie bez powodu jest cudzysłowie - normy pyłu zawieszonego w powietrzu są tak wysokie, że najlepiej byłoby zamknąć się w domu i nie wychodzić do wiosny. Oczywiście na zakupach nie mogłam zapomnieć o
kapuście kiszonej od Państwa Gorzkowskich - jest rewelacyjna! Od razu zanim zrobiłam zupę zniknęła połowa, zjedzona "o tak" z woreczka :-).
KapuśniakSkładniki:500 g
kiszonej kapusty300 g
żeberek200 g
wędzonego boczku3
marchewki6
ziemniaków2 l
bulionu (może być również
woda)2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz1 łyżka
mąki1 łyżka
masłaWykonanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni.
Żeberka również obsmażamy.
Boczek,
żeberka, obrane
marchewki zalewamy
bulionem lub
wodą, dodajemy
przyprawy i gotujemy ok. 30 minut.
Kapustę drobno szatkujemy i podgotowujemy w niewielkiej ilości
wody.Z
bulionu wyciągamy
żeberka i
marchewkę, drobno kroimy i ponownie wkładamy do zupy, dodajemy również podgotowaną
kapustę razem z
wodą. Obieramy
ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż będą miękkie.Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki
mąki i
masła. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Smacznego!