ßßß
Składniki:500 g kiszonej kapusty400 g żeberek w trójkącie300 g ziemniaków ( 4-5 sztuk)300 g chudego boczku lub kiełbasy1 op. przyprawy do fasolki Prymat1,5 – 2 l bulionu lub wody2 marchewki1 pietruszka3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki mąki3 liście laurowe5 ziaren zielasól, pieprz1 papryczka chilli – może być suszonaolej
Przygotowanie:Żeberka umyć, pokroić na kawałki z kośćmi, natrzeć solą i pieprzem.Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć z każdej strony, na rumiano żeberka. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać liście i ziele, gotować na wolnym ogniu 30-40 minut.Marchew i pietruszkę oczyścić i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Podsmażyć na tłuszczu z żeberek. Złote przełożyć do wywaru.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę dodać do zupy. Gotować 15 minut. Posolić.Kapustę poszatkować dodać do zupy wraz z sokiem i posiekaną papryczką i przyprawą do fasolki.Zaprawić zupę koncentratem.Kiełbasę pokroić wedle uznania na plastry, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, złotą posypać mąką i zrobić zasmażkę. Dodać ją do zupy.Gotować aż kapusta będzie miękka.Ewentualnie doprawić.Podawać z pieczywem.Na pewno część z Was zdziwiła się dlaczego tyle zachodu jest przy kapuśniaku. Otóż, kwas z kapusty spowoduje że ziemniaki czy warzywa się nie ugotują – tak samo będzie gdy dodamy groch do kapusty lub nawet fasolkę.Powiązane notki:Grochówka wojskowa – na boczku i wędzonceRozgrzewająca jesienna zupa z dyni Konkurs WiniaryTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieKrem z porów z grzybami i grzankamiSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych