ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno - chrupiące tiramisu z truskawkami

Sernik na zimno - chrupiące tiramisu z truskawkami

nazwa

Wykonanie

42 Flares Twitter 0 Facebook 42 42 42 42 Flares ×
Dziś światowy dzień sernika! Nie ma innej możliwości niż celebrowanie go z porcją truskawkowego tiramisu – mojej wersji sernika na zimno. Ten deser należy do takich, które robią na gościach piorunujące wrażenie, więc jeśli chcesz pokazać w kuchni wysoki poziom kulinarnych zdolności koniecznie po niego sięgnij.
Lubisz żartować przy stole? Dla mnie przy wspólnym posiłku ważny jest nie tylko smak potrawy. To czy potrafi wywołać uśmiech na twarzy jedzącego i wprawić go w dobry humor to zawsze cel mojego gotowania. Czy zgodzisz się ze mną, że próby wylizywania pucharków to najlepsze świadectwo smaku deseru? Mnie rozbawiły do tego stopnia, że śmiałam się przez kilkanaście minut bez przerwy.
Dziś w żadnym wypadku nie liczymy kalorii. Świętujemy światowy dzień sernika ( 30 lipca) dosadnie (choć ten przepis jest koniec końców lekki i zdrowy), porcją ulubionego deseru.
Zabawa strukturą
Moje truskawkowe tiramisu łamie konwencję tradycyjnego miękkiego, kremowego deseru. Tutaj muszę Ci opowiedzieć pewną historię nawiązując do mojego udziału w Hell’s Kitchen. To tam, pod okiem wspaniałych szefów kuchni, zaczęłam doświadczać kuchni łączącej struktury, kolory i smaki.
Składniki:
Sernik:
500 g serka mascarpone*
3 żółtka, najlepiej z jaj ekologicznych
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią**
Kruszonka:
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g mieszanych bakalii: rodzynek, żurawin, daktyli, krojonych suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
30 g masła
30 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią**
Owoce:***
500 g truskawek, malin, jagód lub wydrylowanych wiśni
4-5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Sernik/ krem do tiramisu:
Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z cukrami na jasną puszystą masę (jeśli poleżą w temp.pokojowej szybciej się ubiją). Dodać mascarpone i wymieszać ręcznie trzepaczką.
Kruszonka:
Na patelni rozgrzać masło.
Dodać cukier wymieszać i wsypać resztę składników.
Prażyć je 4-5 minut, aż będą złociste.
Owoce:
Owoce zasypać cukrem i przesmażyć – 4-5 minut wystarczy.
Gdy zmiękną połowę owoców zmiksować, tak aby uzyskać zrównoważony w strukturze sos.
Składanie:
Na dno formy wsypać 1/3 kruszonki.
Przykryć serkiem.
Wylać 1/3 sosu.
Powtórzyć czynność dwa razy.
Schłodzić przez minimum 30 minut.
Podawać udekorowane miętą.
*Kremowy serek mascarpone jest wdzięczną bazą do deserów. Wystarczy, że dodasz do niego żółtka, wanilię, cukier i… w oka mgnieniu otrzymasz wspaniały krem, którym możesz przełożyć biszkopty nasączone kawą i otrzymać tradycyjne tiramisu lub nadziać eklery, ptysie czy kremówki!
** lub łyżeczka ekstraktu, kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii – eksperymentuj
*** Możesz użyć gotowego dżemu. Wybierz taki z dużą zawartością owoców i małą zawartością cukrubakalie są słodkie!
Powiązane notki:
Sernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)
Sernik żurawinowy z truskawkami
Sernik z mascarpone z sosem śliwkowym z miętą i słonecznikiem
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/07/30/sernik-na-zimno-chrupiace-tiramisu-z-truskawkami