Wykonanie
42 Flares Twitter 0 Facebook 42 42 42 42 Flares ×Dziś światowy dzień sernika! Nie ma innej możliwości niż celebrowanie go z porcją
truskawkowego tiramisu – mojej wersji sernika na zimno. Ten deser należy do takich, które robią na gościach piorunujące wrażenie, więc jeśli chcesz pokazać w kuchni wysoki poziom kulinarnych zdolności koniecznie po niego sięgnij.Lubisz żartować przy stole? Dla mnie przy wspólnym posiłku ważny jest nie tylko smak potrawy. To czy potrafi wywołać uśmiech na twarzy jedzącego i wprawić go w dobry humor to zawsze cel mojego gotowania. Czy zgodzisz się ze mną, że próby wylizywania pucharków to najlepsze świadectwo smaku deseru? Mnie rozbawiły do tego stopnia, że śmiałam się przez kilkanaście minut bez przerwy.Dziś w żadnym wypadku nie liczymy kalorii. Świętujemy światowy dzień sernika ( 30 lipca) dosadnie (choć ten przepis jest koniec końców lekki i zdrowy), porcją ulubionego deseru.

Zabawa strukturąMoje
truskawkowe tiramisu łamie konwencję tradycyjnego miękkiego, kremowego deseru. Tutaj muszę Ci opowiedzieć pewną historię nawiązując do mojego udziału w Hell’s Kitchen. To tam, pod
okiem wspaniałych szefów kuchni, zaczęłam doświadczać kuchni łączącej struktury, kolory i smaki.Składniki:Sernik:500 g
serka mascarpone*3
żółtka, najlepiej z jaj ekologicznych4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią**Kruszonka:100 g
płatków owsianych błyskawicznych100 g mieszanych
bakalii:
rodzynek,
żurawin,
daktyli, krojonych
suszonych moreli50 g
orzechów włoskich30 g
masła30 g
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią**
Owoce:***500 g
truskawek,
malin,
jagód lub wydrylowanych
wiśni4-5 łyżek
cukruPrzygotowanie:Sernik/ krem do tiramisu:
Jajka sparzyć. Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka ubić z
cukrami na jasną puszystą masę (jeśli poleżą w temp.pokojowej szybciej się ubiją). Dodać
mascarpone i wymieszać ręcznie trzepaczką.Kruszonka:Na patelni rozgrzać
masło.Dodać
cukier wymieszać i wsypać resztę składników.Prażyć je 4-5 minut, aż będą złociste.
Owoce:
Owoce zasypać
cukrem i przesmażyć – 4-5 minut wystarczy.Gdy zmiękną połowę
owoców zmiksować, tak aby uzyskać zrównoważony w strukturze sos.Składanie:Na dno formy wsypać 1/3 kruszonki.Przykryć
serkiem.Wylać 1/3 sosu.Powtórzyć czynność dwa
razy.Schłodzić przez minimum 30 minut.Podawać udekorowane
miętą.*Kremowy
serek mascarpone jest wdzięczną bazą do deserów. Wystarczy, że dodasz do niego
żółtka,
wanilię,
cukier i… w oka mgnieniu otrzymasz wspaniały krem, którym możesz przełożyć
biszkopty nasączone
kawą i otrzymać tradycyjne tiramisu lub nadziać eklery, ptysie czy kremówki!** lub łyżeczka ekstraktu, kilka kropel
aromatu waniliowego lub ziarenka z połowy
laski wanilii – eksperymentuj*** Możesz użyć gotowego
dżemu. Wybierz taki z dużą zawartością
owoców i małą zawartością
cukru –
bakalie są słodkie!Powiązane notki:Sernik – tort na zimno z
truskawkami i
galaretką ( bez pieczenia)Sernik
żurawinowy z
truskawkamiSernik z
mascarpone z
sosem śliwkowym z
miętą i
słonecznikiemKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką