Wykonanie
Keks to ciasto, które jest nie za słodkie, nie za ciężkie i można je długo przechowywać. Słowem idealne ciasto do
kawy dla nie tak wielkiego łasucha. A możliwość dowolnego łączenia ze sobą
bakalii i ziaren pozwala dostosować przepis do swoich upodobać. Cudownie
maślany, rozpływający się w ustach. Przepis na keks, który trudno zapomnieć - bo wszystkiego (no prawie) jest 250 g.250 g
mąki pszennej typ 550250 g
cukru250 g
bakalii250 g
masła5
jajek-
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. W czasie, gdy
cukier się uciera, my oddzielamy
żółtka od
białek.- Do utartej masy z
masła dodajemy stopniowo po 1
żółtku. Trzeba pamiętać, żeby każde
żółtko dobrze połączyło się z masą. W przeciwnym razie masa się zważy.- Następnie dosypujemy
mąkę i
bakalie. W moim przypadku
suszone morele,
żurawina,
rodzynki,
orzechy włoskie i laskowe. W proporcjach dowolnych.- Na koniec ubijamy pianę z białej i łączymy ją z masą.- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy przez godzinę. Sprawdzamy na patyczek. W razie konieczności przedłużamy czas pieczenia.- Ja lubię keks bez polewy, ale jeżeli ktoś woli z ... to sprawdza się
lukier oraz
polewa czekoladowa.Smacznego:)