Wykonanie

Proponujemy troszkę inną babkę
bakaliową.Będzie to "drożdżówka w drożdżówce" i dużo
bakalii.Składniki:-5 szklanek
mąki-5 dkg
drożdży-1,5 szklanki ciepłego
mleka-4 łyżki
cukru-2 łyżki
cukru brązowego lub trzcinowego-4
jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg
masła lub
margaryny-
aromat śmietankowy-
bakalie (
rodzynki,
żurawina,
suszone morele,
suszone śliwki,
orzechy włoskie,
płatki migdałowe )
Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część
orzechów i
płatków migdałowych zostawiamy

a wszystko mieszamy i oprószamy
mąką.

Ucieramy
drożdże z 4 łyżkami
cukru, dodajemy połowę
mleka i 3/4 szklanki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, szczyptę
soli, dodajemy pozostałe
mleko, rozczyn,4
jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.

Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki
mąki, wyrabiamy, wlewamy połowęstopionego
masła lub
margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy
bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę
mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione
masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy ciasto bez
bakalii, smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
brązowym cukrem i
migdałami z
orzechami.

Dłonie moczymy w
mące, wyciągamy ciasto z
bakaliami, formujemy wałek, który układamy na rozwałkowanym placku.

Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.
Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się.

Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym
jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę160 st. C. Pieczemy 35-40 minut.

Babka pięknie upieczona.

Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.

Smacznego!