ßßß Cookit - przepis na Kafelki drożdżowe z rodzynkami

Kafelki drożdżowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.
Produkty na ciasto:
-ok. 3 i 1/2 szklanki mąki
-1-2 łyżki cukru
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-3 dkg margaryny
-szczypta soli
-aromat śmietankowy
-10 dkg rodzynek
-4 dkg drożdży
Dodatki:
-brązowy cukier
-wiórki kokosowe
-2 łyżki stopionego masła
-1 jajko do smarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 cm.
Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.
Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.
Ciasto dzielimy na pasy,
układamy jeden na drugim,
ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.
W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut.
Ciasto jest gotowe i prezentuje się okazale.
Odrywamy sobie kafelki i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/kafelki-drozdzowe-z-rodzynkami.html