Wykonanie

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych.Produkty na ciasto:-ok. 3 i 1/2 szklanki
mąki-1-2 łyżki
cukru-1 szklanka
mleka-1
jajko-3 dkg
margaryny-szczypta
soli-
aromat śmietankowy-10 dkg
rodzynek-4 dkg
drożdżyDodatki:-
brązowy cukier-
wiórki kokosowe-2 łyżki stopionego
masła-1
jajko do smarowania
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy ciepłe
mleko i szklankę
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy
mąką.

Do wyrośniętego rozczynu
drożdżowego dodajemy
jajko, szczyptę
soli, aromat i pozostałą
mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy i dodajemy
rodzynki.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 cm.

Smarujemy roztopionym
masłem lub
olejem.

Posypujemy
brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi.

Ciasto dzielimy na pasy,

układamy jeden na drugim,
ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty.


W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty i pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut.

Ciasto jest gotowe i prezentuje się okazale.


Odrywamy sobie kafelki i delektujemy się smakiem.

Smacznego!