Wykonanie
Jak już wspominałam ostatnio, powoli przymierzam się do komponowania menu wigilijnego. Nie wiem jak u was, ale u mnie zawsze na
stole tradycyjnie obok opłatka jest domowy chlebek.Przedstawiam zatem mój sprawdzony przepis. Smacznego!
Składniki:1 kg
mąki10 dag
miodu10 dag
cukru2
jajka6 dag
drożdży5 dag
masła5 dag
rodzynek lub
żurawiny5 dag
płatków migdałowych1 szklanka
mleka1
jajo i trzy łyżki
mleka do smarowania ciastaPapier do pieczeniaWykonanie:
Drożdże wymieszać z
miodem, połową letniego
mleka, odrobiną
mąką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja ubić z
cukrem, połączyć z pozostałym
mlekiem i rozczynem oraz
mąką i zarobić ciasto. Następnie dodać stopione
masło i wyrobić dokładnie ręką. Pod koniec posolić do smaku, wsypać
rodzynki lub
żurawinę, wymieszać i przełożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym posmarować rozmąconym z
mlekiem i
jajkiem i posypać
migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni przez 45 minut.