Wykonanie
Z okazji Świąt Wielkiej NocyŻyczę Wam wiele łask odZmartwychwstałego Jezusa ChrystusaA także zdrowych i spokojnych świątW gronie rodziny oraz przyjaciółWESOŁEGO ALLELUJA!I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec
drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:)
Składniki:2/3 szklanki
mleka5 dag
drożdży30 dag
mąki1/2 szklanki
cukru1
jajko1/3 kostki
masła1 opakowanie
cukru waniliowegoMasa:1 opakowanie budyniu
śmietankowego1/2 kostki
masła1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukruPolewa:1 łyżka
masła3 łyżki
miodu2 łyżki
rodzynekWykonanie:
Mleko podgrzewam, mieszam z
drożdżami i łyżką
cukru i odstawiam by
drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały
cukier i
cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone
jajko.
Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję
masłem, posypuję
mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte
ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na
mleku gotuję
budyń, nakrywam folią by nie utworzył się na nim kożuch i studzę.
Masło ucieram z
cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny
budyń. Zimne ciasto wyjmuję z formy, kroję na pół i smaruję masą. Odstawiam na 2-3 godz w chłodne miejsce.