ßßß
Składniki:2/3 szklanki mleka5 dag drożdży30 dag mąki1/2 szklanki cukru1 jajko1/3 kostki masła1 opakowanie cukru waniliowegoMasa:1 opakowanie budyniu śmietankowego1/2 kostki masła1/2 litra mleka1/2 szklanki cukruPolewa:1 łyżka masła3 łyżki miodu2 łyżki rodzynekWykonanie:Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami i łyżką cukru i odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się na nim kożuch i studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Zimne ciasto wyjmuję z formy, kroję na pół i smaruję masą. Odstawiam na 2-3 godz w chłodne miejsce.