Wykonanie
Ciasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja Babcia, która była piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do
drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak jak to. Polecam.
Składniki na ciasto:800 g
mąki5
jajek200 g
masła1
cukier waniliowy10 dag
drożdży1/4 litra
mleka,1 1/2 szklanki
cukru,5 dkg
skórki pomarańczowej10 dkg
rodzynekSkładniki na kruszonkę:60 g
cukru60 g
mąki40 g
masłaPrzygotowanie:W miseczce rozetrzeć
drożdże z łyżeczkę
cukru. W garnuszku zagrzać
mleko ii przelać do
drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą
mąkę, wlać wyrośnięte
drożdże, stopione
masło i utarte z
cukrem jajka. Dodać
cukier waniliowy,
bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z
mlekiem.Smacznego :)