Wykonanie
Chlebek turecki - nie wszyscy go znają, a i pewnie nieliczni pamiętają, bo dziś daremnie go szukać w sklepach. Można jednak przywołać wspomnienia i upiec go samodzielnie w domu. Kolorowy, mięciutki, najeżony
rodzynkami bardziej przypomina
chałkę niż tradycyjne
pieczywo. Kolor zawdzięcza dodatkowi melasy i
kawy zbożowej. Sprawdzi się na śniadanie jak również do popołudniowej
kawki. Przepis znalazłam tutaj i po wprowadzeniu nieznacznych modyfikacji bardzo polecam. Bardzo łatwy do przygotowania i możesz go uformować na kształt bochenka lub ciasto podzielić na porcje i upiec przepyszne bułeczki.
Składniki:500 g
mąki orkiszowej 6301 op. suchych
drożdży300 ml
mleka50 g
masła1 łyżeczka
soli1 czubata łyżka melasy (u mnie trzcinowa)1 łyżeczka
cukru lub
miodu2 łyżeczki
kawy zbożowej100-120 g
rodzynkówdo posmarowania:
mleko +
jajkoWykonanie:
mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę,
miód i
masło .
Rodzynki namoczyć w mocno ciepłej wodzie na kilka minut, odsączyć i osuszyć w papierowym ręcznikudo misy robota odważyć
mąkę, dodać
sól,
drożdże,
kawę zbożową (zmieliłam 1 saszetkę Inki w młynku do
kawy) dodać ciepłe
mleko i zagnieść jednolite, nieklejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, uderzyć pięścią, by je odgazować i podzielić na 2 części. Uformować 2
chlebki lub 1 chlebek i bułeczki, w razie potrzeby podsypać niewielką ilości
mąki. Uformowałam 1 chlebek i 7 bułeczek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Gdy podrosną posmarować
mlekiem lub
mlekiem wymieszanym z
żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 190`C. Przed włożeniem do piekarnika naciąć chlebek. Bułeczki wyjąć po 20 minutach, a chlebek dopiekać jeszcze około 5-10 minut. Studzić na kratceSMACZNEGO !