Wykonanie
Idealny pomysł na opróżnienie zamrażalnika przed sezonem. Torcik jest lekki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Spokojnie można go też wykonać ze świeżych
owoców. Od lat taki tort przygotowuje moja szwagierka, a w tym razem zrobiłyśmy go razem. Polecam na nadchodzące lato.
Składniki:1 paczka
biszkoptów (lub 1 mały blat)200 g
masła¾ szklanki
cukru3
żółtka800 g
owoców (
truskawki,
jagody,
maliny,
wiśnie)3
galaretkipół szklanki
orzechów włoskich (opcjonalnie)Wykonanie:Tortownicę (23-26 cm) wyłożyć folią (dno i boki). Ułożyć na spodzie
biszkopty. Jeżeli używamy
owoców, należy je rozmrozić.
Owoce miksujemy lub rozgniatamy. Część
owoców można zostawić w większych kawałkach. Ja
wiśni nie miksowałam, tylko przekroiłam na pół i dodałam pod sam koniec do masy.
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy.
Masło ucieramy z
cukrem i
żółtkami w szklanej lub metalowej misce. Zagotowujemy w garnku
wodę i wstawiamy miskę z
masłem i
jajkami nad garnek tak, aby misa nie dostawała do
wody. Do utartej masy dodajemy po łyżce zmiksowanych
owoców i ucieramy nad parą. Kiedy dodamy wszystkie
owoce zdejmujemy masę z garnka. Masę
owocowo –
maślaną mieszamy z ostudzoną
galaretką. Odstawiamy aż masa stężeje, ale tylko na tyle, aby można ją było jeszcze przelać do tortownicy. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.