ßßß Cookit - przepis na Torcik owocowy (bez pieczenia)

Torcik owocowy (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Idealny pomysł na opróżnienie zamrażalnika przed sezonem. Torcik jest lekki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Spokojnie można go też wykonać ze świeżych owoców. Od lat taki tort przygotowuje moja szwagierka, a w tym razem zrobiłyśmy go razem. Polecam na nadchodzące lato.
Składniki:
1 paczka biszkoptów (lub 1 mały blat)
200 g masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
800 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie)
3 galaretki
pół szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tortownicę (23-26 cm) wyłożyć folią (dno i boki). Ułożyć na spodzie biszkopty. Jeżeli używamy owoców, należy je rozmrozić. Owoce miksujemy lub rozgniatamy. Część owoców można zostawić w większych kawałkach. Ja wiśni nie miksowałam, tylko przekroiłam na pół i dodałam pod sam koniec do masy.
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami w szklanej lub metalowej misce. Zagotowujemy w garnku wodę i wstawiamy miskę z masłem i jajkami nad garnek tak, aby misa nie dostawała do wody. Do utartej masy dodajemy po łyżce zmiksowanych owoców i ucieramy nad parą. Kiedy dodamy wszystkie owoce zdejmujemy masę z garnka. Masę owocowomaślaną mieszamy z ostudzoną galaretką. Odstawiamy aż masa stężeje, ale tylko na tyle, aby można ją było jeszcze przelać do tortownicy. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Torcik-owocowy-bez-pieczenia.html