Wykonanie
To ciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku, który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika.
Składniki:ok. 800 g mieszanki
owoców (
truskawki,
maliny,
jagody,
czereśnie,
wiśnie)pół szklanki
cukru3
galaretki500 ml
śmietany 30 %2
galaretkikilka
truskawek lub
malinbiszkopcikiWykonanie:Tortownicę (24 - 26 cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki.
Owoce rozgnieść.
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić. Wymieszać z
owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane
biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 2
galaretki rozpuścić w połowie zalecanej
wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną
galaretką. Wylać na wierzch zastygniętej masy owocowej. Do masy
śmietanowo - galaretkowej włożyć
truskawki pokrojone na kawałki lub
maliny. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.