Wykonanie
Sezon
owocowy w końcu rozkwita. Przez tę długą zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków:
wiśni,
porzeczek,
agrestu,
malin.
Czereśnie i
truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić
truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (
porzeczki czerwone,
borówki,
maliny). Przygotowałam orzeźwiający
kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat
owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji
kisielu.
Składniki (na 3-4 miseczki deserowe):po garści ulubionych
owoców kompotowych ( polecam
wiśnie,
czereśnie,
porzeczki,
jagody,
maliny)
wodacukier do smakuok. 1 czubatej łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Umyte
owoce podgrzałam na patelni wraz z
cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak w mojej mieszance było dość sporo słynących z kwaskowatości czerwonych
porzeczek, więc wsypałam łyżkę zwykłego i łyżkę trzcinowego).
Podlałam je
wodą, żeby rozrzedzić mieszankę. Sok, który puściły
owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę.
Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu
truskawki dodałam na sam koniec.
Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy
kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości
wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię dość rzadki
kisiel dlatego nie dodałam zbyt wiele
mąki. Zagotowałam i wyłączyłam. Żeby nie przesadzić trzeba pamiętać, że po wystygnięciu
kisiel będzie jeszcze gęściejszy i
mąkę dodawać stopniowo.Pozostało nalać do miseczek i poczekać aż wystygnie.
Aromatyczny
kisiel prosto z polskiego ogródka gotowy. Wprawdzie upały zelżały, ale kiedy
wrócą wystarczy miseczka
kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy
kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i
ciasteczek . Można go przygotować zarówno z
owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów.