Wykonanie
SkładnikiMasa serowa: jak w TYM przepisie na sernikMus
jagodowy:300 g
jagód świeżych lub mrożonych (ewentualnie innych
owoców np.
malin)80 g
cukru (można dać mniej)PrzygotowanieWszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej. Po upieczeniu sernik należy wstawić na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Mus
jagodowy:
jagody zmiksować, pozostawiając garść
owoców w całości do dekoracji (mrożone
jagody przed zmiksowaniem rozmrozić). Przetrzeć tłuczkiem przez sito, a zebrane w naczyniu puree, zagotować razem z
cukrem (jeśli na sitku pozostały resztki skórek, wyrzucić je). Puree gotować przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż bardzo zgęstnieje, ostudzić.Przygotować masę
serową jak w TYM przepisie.Masę
serową wylać do przygotowanej formy, na wierzch wykładać po jednej pełnej łyżce musu
jagodowego, zachowując odstępy. Za pomocą noża o zaokrąglonym końcu rozprowadzić mus
jagodowy po powierzchni sernika (tak jak smaruje się
masło), tworząc spiralki (ósemki). Upiec sernik jak w podanym przepisie (15 minut w 175 stopniach + 1 i 1/2 godziny w 120 stopniach + 15 minut). Ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc bez obręczy i przykrycia. Przed podaniem udekorować
jagodami. Podawać dobrze schłodzony.