ßßß Cookit - przepis na Budyń z nasion chia z jagodami

Budyń z nasion chia z jagodami

nazwa

Wykonanie

Nasiona chia robią ostatnio zawrotną karierę na blogowym forum i nic dziwnego. Od dawna się im przyglądałam, aż w końcu moja ciekawość nabrała tak ogromnych rozmiarów, że musiałam je w końcu kupić. Muszę przyznać, że mój pierwszy budyń zjadłam, owszem, nawet ze smakiem, ale nie mogłam zrozumieć, co takiego jest w tych kuleczkach, że wszyscy za nimi szaleją. Następnego dnia musiałam je znów przygotować i następnego również. Zanim zdążyłam się obejrzeć, stałam się ich totalnie uzależnioną fanką. Są po prostu genialne. Wystarczy zalać je wodą lub mlekiem i pozostawić samym sobie na kilka godzin. Reszta zrobi się sama. Uwielbiam takie produkty! Nie dosyć, że nie trzeba gotować, to jeszcze na dodatek nasiona chia to tak zwany superfood. Niektórzy nawet twierdzą, że posiadają one właściwości lecznicze. Pewnie jest, że korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i są bardzo dobrym źródłem błonnika, białka, witamin, antyoksydantów, minerałów, oraz omega-3 oraz omega-6.
Koniecznie zachęcam do wypróbowania, będziecie zachwyceni prostotą i smakiem.
2 łyżki nasion chia
1 śmietana roślinna
cukier do smaku
garść świeżych jagód lub innych owoców
Nasiona wymieszać ze śmietaną i z cukrem i odstawić na kilka godzin. Połowę wymieszać z jagodami i umieścić na przemian z jasną masą w szklaneczkach.
Nasiona chia znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością przystanekzdrowia.com.pl
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/07/budynz-nasion-chia-z-jagodami.html