ßßß Cookit - przepis na Konfitura z jagód

Konfitura z jagód

nazwa

Składniki

Wykonanie

Konfitury nie były bardziej proste... Przygotowałam je późnym latem zeszłego roku, ze świeżych jagód. Nie za słodkie, czysta rozkosz - gdy podajemy je na świeżym, chrupiącym chlebie z masłem.
Składniki:
jagody
cukier żelujący
Na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego 2:1 Diamant.
Jagody umyć, usunąć listki i odważyć 1kg. Owoce wymieszać z 0,5 cukru żelującego 2:1 i pozostawić na 3-4 godziny, aby umożliwić wniknięcie pektyn. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć nakrętką typu twist-off.
Nie trzeba pasteryzować.
[Przepis pochodzi od producenta cukru Diamant.]
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2008/05/konfitura-z-jagd.html