Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto na pierogi 2 szklanki
mąki 1 szklanka gorącej
wody 1
żółtko 1 łyżka
oleju [n] Farsz może być
mus jabłkowy [n] Farsz druga wersja 700 g
jabłek 700 g
gruszek 300 g
cukru lub do smaku
cynamon na czubku łyżeczki [n] Sos do polania 300 ml
śmietany cukier do smaku mały
cukier waniliowyJuż dawno miałam je zrobione i zdjęcia czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp .

Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci 🙂 Patrz tu Pierogi z
jagodami przepis od babuni 😉Thermomix ciato patrz tu Pierogi z
jagodami przepis od babuni 😉

Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży.
Jabłka i
gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić
jabłka i
gruszki i
cukier. Gotować mieszając do momentu aż się
owoce rozgotują.Thermomix nadzieniedo naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z
owoców i
cukier, zmiksować obroty 6, czas 7 sekdodać resztę
owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 Cmożna mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki
owoców były wyczuwalne.

Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać
mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję
jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić.W dużym garnku zagotować
wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie .

Sos do polania –
śmietanę wymieszać z
cukrem waniliowym i
cukrem do smaku.Podawać gorące. Polane sosem ze
śmietany i obsypać
cynamonem.Pycha, mniam.