ßßß Cookit - przepis na Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym

Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju [n] Farsz może być mus jabłkowy [n] Farsz druga wersja 700 g jabłek 700 g gruszek 300 g cukru lub do smaku cynamon na czubku łyżeczki [n] Sos do polania 300 ml śmietany cukier do smaku mały cukier waniliowy
Już dawno miałam je zrobione i zdjęcia czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp .
Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci 🙂 Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉
Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉
Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży.
Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują.
Thermomix nadzienie
do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas 7 sek
dodać resztę owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 C
można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne.
Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie .
Sos do polania – śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem do smaku.
Podawać gorące. Polane sosem ze śmietany i obsypać cynamonem.
Pycha, mniam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-musem-jablkowo-gruszkowym