Wykonanie
Ciasto bawarskie zjedzone...więc trzeba było znów coś zrobić..i zrobiłam tak jak planowałam wcześniej tartą z
owocami..Bardzo prosta do zrobienia i smaczna...tylko nie mam pojęcia
czemu po upieczeniu
spodu..była dziurka ha ha..a forma była dokładnie wylepiona
ciastem...ale wszystko zostało "załatane" i można było działać dalej...Ciasto kruche i
owoce, więc też dodaję do akcji Ciasta kruche z
owocami .
Składniki na spód:220 g
mąki120 g
margaryny1
żółtko3 łyżki
cukruDodatkowo:2 budynie - u mnie
wiśniowedowolne
owoce - u nie
winogrono i
czerwone porzeczki1
galaretka - u mnie moijto
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej
wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Następnie ciasto wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć
fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut.Wystudzić.Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej
mleka . Gotowy
budyń wylać na ciasto. Gdy trochę przestygnie, ułożyć na nim dowolne
owoce.
Owoce zalać tężejącą
galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia
galaretki.
Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem
owoców piekły:Joanna - Kruche ze
śliwkami i nadzieniem
żurawinowymDorota - Galette ze
śliwkami,
czerwoną porzeczkąAgnieszka - Tartaletki
truskawkoweIwona - Kruche ciasto z
jagodamiLidia - Kruche ciasto z
malinami i
borówkamiBożena - Ciasto bawarskie