Wykonanie

Dostałam do wypróbowania foremki
waflowe Vafini i zrobiłam je na razie na słodko. Moim zdaniem to bardzo ciekawy pomysł na szybki deser lub przekąskę. Foremki mają smak suchych
wafli, neutralny i można w nich przyrządzać zarówno desery, jak i sałatki czy inne przekąski.Wybrałam jedną z naszych ulubionych form deserów , piankę z
bitej śmietany i
galaretki, z dodatkiem zmiksowanego
melona. Ozdobiłam je
owocami, w tym
malinami, które pojawiły się niespodziewanie w drugim rzucie na krzaczkach w ogrodzie – niewiele, ale cieszą !foremki Vafini200 ml kremówkiłyżka
cukru-pudru
galaretka ( miałam
wiśniową)1/2 szklanki zmiksowanego
melonaDo dekoracji –
winogrona, kawałki
melona,
maliny,
truskawkiGalaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić dokładnie mieszając. Kiedy zacznie zastygać, ubić na sztywno
śmietankę z
cukrem-pudrem, dodając na końcu zmiksowanego
melona. Dodawać partiami zastygającą
galaretkę, mieszając dokładnie. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Gdy pianka zaczyna tężeć, wyjąć z lodówki , napełnić nią foremki, udekorować
owocami, wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygła.Foremki dość długo zachowują chrupkość, na instrukcji jest informacja, że przygotowując np. sałatki, dobrze jest je wyłożyć
kiełkami lub liśćmi
sałaty. Moja córcia wymyśliła, że skoro przypominają kształtem
jajka, zrobimy do nich
pastę jajeczną. Ale to innym razem.Na razie cieszyliśmy się smakiem melonowej pianki z
owocami, która bardzo dobrze smakowała w
wafelkowych foremkach.Smacznego !