ßßß
            
        
Dostałam do wypróbowania foremki waflowe Vafini i zrobiłam je na razie na słodko. Moim zdaniem to bardzo ciekawy pomysł na szybki deser lub przekąskę. Foremki mają smak suchych wafli, neutralny i można w nich przyrządzać zarówno desery, jak i sałatki czy inne przekąski.Wybrałam jedną z naszych ulubionych form deserów , piankę z bitej śmietany i galaretki, z dodatkiem zmiksowanego melona. Ozdobiłam je owocami, w tym malinami, które pojawiły się niespodziewanie w drugim rzucie na krzaczkach w ogrodzie – niewiele, ale cieszą !foremki Vafini200 ml kremówkiłyżka cukru-pudrugalaretka ( miałam wiśniową)1/2 szklanki zmiksowanego melonaDo dekoracji – winogrona, kawałki melona, maliny, truskawkiGalaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić dokładnie mieszając. Kiedy zacznie zastygać, ubić na sztywno śmietankę z cukrem-pudrem, dodając na końcu zmiksowanego melona. Dodawać partiami zastygającą galaretkę, mieszając dokładnie. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Gdy pianka zaczyna tężeć, wyjąć z lodówki , napełnić nią foremki, udekorować owocami, wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygła.Foremki dość długo zachowują chrupkość, na instrukcji jest informacja, że przygotowując np. sałatki, dobrze jest je wyłożyć kiełkami lub liśćmi sałaty. Moja córcia wymyśliła, że skoro przypominają kształtem jajka, zrobimy do nich pastę jajeczną. Ale to innym razem.Na razie cieszyliśmy się smakiem melonowej pianki z owocami, która bardzo dobrze smakowała w wafelkowych foremkach.Smacznego !