Wykonanie
Zostawszy dumną posiadaczką działki wiosną tego roku nie zdawałam sobie sprawy, że
będę jednocześnie właścicielką ogromnej ilości
winogron. Trzeba je jakoś zagospodarować :)Zaczęłam od soku i już pokaźny zapas pyszni się na półkach.Co jeszcze robicie z winogron? Kompoty ? A może taką
galaretkę ?
Składniki: na 1 kg przebranych
winogron - 1 szklanka
cukruPrzygotowanie:Umyte, przebrane
winogrona wrzucam do szerokiego garnka z grubym dnem, wsypuję
cukier i mieszając podgrzewam, aż
owoce puszczą sok. Gotuję 2-3 godziny, aż zawartość garnka zmniejszy się o ok. połowę. Przecieram sok przez gęste sito, pozbywając się pestek i resztek
owoców, po czym jeszcze raz go zagotowuję i na gorąco przelewam do butelek. Pozostawiam do ostygnięcia, po czym przenoszę w chłodne i ciemne miejsce.Przepis autorski.