Wykonanie

O tym prostym przepisie przypomniałam sobie przeglądając mój stary,niezawodny zeszyt z przepisami:)Czy może być coś prostszego i pyszniejszego?Składniki:1 łyżka
cukru1
galaretka poziomkowa8 silikonowych foremek w kształcie serduszek
Galaretkę robimy według zaleceń producenta,zmiejszamy jedynie ilość
wody (ja dałam 350 ml). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.Do ubitych
białek wlewamy bardzo wolno zimną
galaretkę.Cały czas miksujemy mikserem.Gdy powstanie jednolita pianka ,przelewamy ją do silikonowych foremek.Foremki wstawiamy do lodówki żeby stężały.

Gotowe ptasie mleczko można podać w foremkach .Można też piankę delikatnie z nich wyciągnąć ,wtedy trzeba użyć małego nożyka,i delikatnie odzielić brzegi od ścianek.

W
miom ptasim mleczku utworzyła się dodatkowa warstwa
galaretki.Ja wlewałam zimną ale nie tężejąca
galaretkę,jeśli jednak nie chcemy by taka warstwa powstała trzeba poczekać aż
galaretka zacznię tężeć i dopiero wtedy wlewać ją do ubitych
białek.