Wykonanie
            Witam kochani. Dzisiaj kolejna rewelacyjna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka. Podobnie, jak w ostatnim przepisie przygotowałam placek z pół kilograma 
mąki i tylko z jednego 
jajka. To niesamowicie pyszne 
ciasto drożdżowe -puszyste i wilgotne, że już teraz myślę o następnym z 
jagodami. I jak tu nie kochać lata... Bardzo polecam!

Składniki(szklanka-250 ml)0,5 kg 
mąki pszennej uniwersalnej lub tortowejokoło 0,5 szklanki 
cukru, z czego 2-3 łyzeczki do posypania 
owoców (dodałam mniej 
cukru do ciasta niż w ostatnim przepisie i placek w smaku jest super)około pół szklanki ciepłego 
mleka (
mleka tyle, żeby ciasto nie było tępe ani zbyt rzadkie)3-4 dag świeżych 
drożdży1 
jajo2 spore łyżki 
masła 82% tluszczu lub sprawdzonej 
margaryny1-2 łyżki 
oleju0,5-0,7 kg 
owoców umytych i osączonych - 
truskawki, 
sliwki, 
jagody, 
maliny, 
wisnie...szczypta 
cukru waniliowegoszczypta 
soliduża blacha rozmiar około 24 cm x 40 cm, żeby ciasto nie było zbyt wysokie i wygladało, jak drożdżówkaKruszonka serowa składnikiokoło 35 dag 
twarogu półtłustego1 
żółtko1/4 szklanki 
cukrułyżeczka 
cukru waniliowegoPrzygotowanie

Mąke przesiewam do miski. Robię dołek w 
mące, do którego wsypuje rozdrobnione 
drożdże. Posypuję dwoma łyżeczkami 
cukru i zalewam je ciepłym 
mlekiem (może być też ciepła 
woda). Kiedy rosną 
drożdże topię 
masło w rondlu krótko na małym ogniu. Tłuszcz powienien być dość ciepły, ale nie gorący. Dodaję do niego 
cukier, 
cukier waniliowy, 
jajko, 
olej i szczyptę 
soli. Dokładnie mieszam. Dodaję płynne składniki do miski z 
mąką i zaczynem 
drożdżowym cienkim strumieniem. Wyrabiam ciasto ręką lub robotem grubymi skręconymi 
łopatkami około 3-4 minut do momentu kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub 
łopatek i misy. Odstawiam ciasto pod przykryciem do chwili aż urośnie. Trwa to przeciętnie około pół godziny lub godzinę, ale jak rośnie sobie dłużej to ciasto jest jeszcze lepsze.W międzyczasie robię prostą szybką kruszonkę z 
sera- mieszam widelcem 
twaróg z 
cukrem i 
żółtkiem. Robię to kótko tak, zeby zachowały się krupki w 
masie, czyli niedbale.Po wyrośnieciu ciasto przerabiam krótko kilka 
razy na desce. Wałkuję na prostokąt i przekładam do wysmarowanej formy. Po około 15 minutach układam 
owoce. Jesli są kwaśne małosłodkie posypuję 
cukrem a 
potem rozkładam kawałki pokruszonego doprawionego 
twarogu. Piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dółŻyczę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika