Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj kolejna rewelacyjna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka. Podobnie, jak w ostatnim przepisie przygotowałam placek z pół kilograma
mąki i tylko z jednego
jajka. To niesamowicie pyszne
ciasto drożdżowe -puszyste i wilgotne, że już teraz myślę o następnym z
jagodami. I jak tu nie kochać lata... Bardzo polecam!
Składniki(szklanka-250 ml)0,5 kg
mąki pszennej uniwersalnej lub tortowejokoło 0,5 szklanki
cukru, z czego 2-3 łyzeczki do posypania
owoców (dodałam mniej
cukru do ciasta niż w ostatnim przepisie i placek w smaku jest super)około pół szklanki ciepłego
mleka (
mleka tyle, żeby ciasto nie było tępe ani zbyt rzadkie)3-4 dag świeżych
drożdży1
jajo2 spore łyżki
masła 82% tluszczu lub sprawdzonej
margaryny1-2 łyżki
oleju0,5-0,7 kg
owoców umytych i osączonych -
truskawki,
sliwki,
jagody,
maliny,
wisnie...szczypta
cukru waniliowegoszczypta
soliduża blacha rozmiar około 24 cm x 40 cm, żeby ciasto nie było zbyt wysokie i wygladało, jak drożdżówkaKruszonka serowa składnikiokoło 35 dag
twarogu półtłustego1
żółtko1/4 szklanki
cukrułyżeczka
cukru waniliowegoPrzygotowanie
Mąke przesiewam do miski. Robię dołek w
mące, do którego wsypuje rozdrobnione
drożdże. Posypuję dwoma łyżeczkami
cukru i zalewam je ciepłym
mlekiem (może być też ciepła
woda). Kiedy rosną
drożdże topię
masło w rondlu krótko na małym ogniu. Tłuszcz powienien być dość ciepły, ale nie gorący. Dodaję do niego
cukier,
cukier waniliowy,
jajko,
olej i szczyptę
soli. Dokładnie mieszam. Dodaję płynne składniki do miski z
mąką i zaczynem
drożdżowym cienkim strumieniem. Wyrabiam ciasto ręką lub robotem grubymi skręconymi
łopatkami około 3-4 minut do momentu kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub
łopatek i misy. Odstawiam ciasto pod przykryciem do chwili aż urośnie. Trwa to przeciętnie około pół godziny lub godzinę, ale jak rośnie sobie dłużej to ciasto jest jeszcze lepsze.W międzyczasie robię prostą szybką kruszonkę z
sera- mieszam widelcem
twaróg z
cukrem i
żółtkiem. Robię to kótko tak, zeby zachowały się krupki w
masie, czyli niedbale.Po wyrośnieciu ciasto przerabiam krótko kilka
razy na desce. Wałkuję na prostokąt i przekładam do wysmarowanej formy. Po około 15 minutach układam
owoce. Jesli są kwaśne małosłodkie posypuję
cukrem a
potem rozkładam kawałki pokruszonego doprawionego
twarogu. Piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dółŻyczę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika