Wykonanie
            
Składniki:niecała kostka 
drożdży (ok. 75 g )3 szklanki 
mąki pszennej3 
jajka1 kostka 
margarynyszklanka 
cukrucukier waniliowyśliwki węgierki ok. kilogramakruszonka:2 łyżki 
masła4 łyżki 
cukru4 łyżki 
mąki pszennejMąkę, 
jajka, 
drożdże, 
cukier waniliowy i 
margarynę zagnieść na gładkie ciasto (ja 
margarynę starłam na tarce, by szybciej zagnieść ciasto). Jak bardzo się klei do rąk podsypujemy 
mąką.Wyrobione ciasto wkładamy do miski z zimną 
wodą na 10-15 minut, im 
woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto.

Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z 
wody, dodajemy 
cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Na wierzchu układamy wypestkowane 
śliwki lekko je dociskając.
Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy 
cukier i 
mąkę, dobrze zagniatamy i posypujemy nią 
śliwki.Pieczemy około godziny, w 180 stopniach.