Wykonanie

Składniki:niecała kostka
drożdży (ok. 75 g )3 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 kostka
margarynyszklanka
cukrucukier waniliowyśliwki węgierki ok. kilogramakruszonka:2 łyżki
masła4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennejMąkę,
jajka,
drożdże,
cukier waniliowy i
margarynę zagnieść na gładkie ciasto (ja
margarynę starłam na tarce, by szybciej zagnieść ciasto). Jak bardzo się klei do rąk podsypujemy
mąką.Wyrobione ciasto wkładamy do miski z zimną
wodą na 10-15 minut, im
woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto.

Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z
wody, dodajemy
cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Na wierzchu układamy wypestkowane
śliwki lekko je dociskając.
Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy
cukier i
mąkę, dobrze zagniatamy i posypujemy nią
śliwki.Pieczemy około godziny, w 180 stopniach.