ßßß Cookit - przepis na Strucla drożdżowa z powidłami

Strucla drożdżowa z powidłami

nazwa

Wykonanie

W weekend odwiedziła nas moja mama i przywiozła ciasto od babci Zosi. Babcia robi najlepsze na świecie ciasta drożdżowe. W związku z tym, że receptura babci jest sprawdzona i zawsze ciasta są pyszne, poprosiłam mamę aby wzięła tez od babci przepis. I tak babcia Zosia dzieli się przepisem:
SKŁADNIKI;
1/2 kg maki pszennej tortowej
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła (lub margaryny)
5 dag drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
cukier waniliowy
powidła
Rozczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, dodać trochę cukru. Roztopiony rozczyn wlać do mąki w misce. Pozostawić do wyrośnięcia około 20 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Jaja wymieszczać z cukrem, cukrem waniliowym, masło rozpuścić. Wszystko wlać do wyrośniętych drożdży z mąką. Wymieszczać ręką lub łyżką. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut przykryte.
Po upływie czasu ciasto rozwałkować na stolnicy, rozsmarować powidła. Zwinąć na struclę. Pozostawić około 20 minut w keksówce do wyrośnięcia.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/11/strucla-drozdzowa-z-powidami.html