Wykonanie
W weekend odwiedziła nas moja mama i przywiozła ciasto od babci Zosi. Babcia robi najlepsze na świecie
ciasta drożdżowe. W związku z tym, że receptura babci jest sprawdzona i zawsze ciasta są pyszne, poprosiłam mamę aby wzięła tez od babci przepis. I tak babcia Zosia dzieli się przepisem:SKŁADNIKI;1/2 kg
maki pszennej tortowej4
jaja3/4 szklanki
cukru1/3 kostki
masła (lub
margaryny)5 dag
drożdży1 szklanka
mleka ciepłego
cukier waniliowypowidłaRozczyn: ciepłe
mleko wymieszać z
drożdżami, dodać trochę
cukru. Roztopiony rozczyn wlać do
mąki w misce. Pozostawić do wyrośnięcia około 20 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Jaja wymieszczać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
masło rozpuścić. Wszystko wlać do wyrośniętych
drożdży z
mąką. Wymieszczać ręką lub łyżką. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut przykryte.Po upływie czasu ciasto rozwałkować na stolnicy, rozsmarować powidła. Zwinąć na
struclę. Pozostawić około 20 minut w keksówce do wyrośnięcia.Piec 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.