Wykonanie
            
Dziś u nas na deser drożdżówka :) wyrabiana z przerwami pomiędzy jednym karmieniem a drugim:)...uroki bycia mamą Bobasa :) przepis na to ciasto zawdzięczam siostrze Leonii :) zakonne przepisy potrafią być inspirujące :) takie ciasto to smak dzieciństwa :) moja Babcia Jasia to Drożdżowa Królowa, pewnie nigdy jej nie dorównam, ale starać się zawsze 
mogę. Dlatego dziś częstuje was wirtualnie moim 
drożdżowym ciachem :)Składniki:0,5 kg 
mąki3/4 szklanki 
cukru10 dag 
masła1 
jajko i 2 
żółtkapół paczki 
drożdży suchych (paczka 7g) lub 5g 
drożdży świeżych1 szklanka 
mlekaszczypta 
soliśliwki, 
jagody, 
maliny dla urozmaicenia :)Wykonanie:
Śliwki myjemy i pestkujemy.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka ubijamy z 
cukrem na puszystą i kremową masę.
Mąkę i 
drożdże (ze świeżymi trzeba robić rozczyn) wsypujemy do miski.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Smarujemy blachę 
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°CWyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na cieście układamy 
owoce, można też posypać je kruszonką (ja tym razem nie zdązyłam jej zrobić :) Tak jak 
pisałam wcześniej to uroki bycia mamą maluszka) i smarujemy je roztrzepanym 
jajkiem.Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 180°C.Gotowe ciasto posypujemy 
cukrem pudrem :)P.s.1Przepis na kruszonkę dla tych co chcą ją jednak zagnieść :)0.5 szklanki 
mąki4 łyżki 
cukrucukier waniliowy60 g 
masłaP.s.2Żeby zrobić rozczyn ze swieżych 
drożdży,po prostu rozpuszczamy je w ciepłym 
mleku z łyżeczką 
cukru. 
Mleko nie może być ani gorące ani zimne bo inaczej ciasto nie wyrośnie.Drożdzówka zrobiona według tego przepisu jest bardzo smaczna, ale jednak ta wykonywana według zaleceń mojej Babci 
Jasi jest nadal numerem jeden :) mimo to ją Wam polecam :)Smacznego :)
