Wykonanie

Dziś u nas na deser drożdżówka :) wyrabiana z przerwami pomiędzy jednym karmieniem a drugim:)...uroki bycia mamą Bobasa :) przepis na to ciasto zawdzięczam siostrze Leonii :) zakonne przepisy potrafią być inspirujące :) takie ciasto to smak dzieciństwa :) moja Babcia Jasia to Drożdżowa Królowa, pewnie nigdy jej nie dorównam, ale starać się zawsze
mogę. Dlatego dziś częstuje was wirtualnie moim
drożdżowym ciachem :)Składniki:0,5 kg
mąki3/4 szklanki
cukru10 dag
masła1
jajko i 2
żółtkapół paczki
drożdży suchych (paczka 7g) lub 5g
drożdży świeżych1 szklanka
mlekaszczypta
soliśliwki,
jagody,
maliny dla urozmaicenia :)Wykonanie:
Śliwki myjemy i pestkujemy.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą i kremową masę.
Mąkę i
drożdże (ze świeżymi trzeba robić rozczyn) wsypujemy do miski.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Smarujemy blachę
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°CWyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na cieście układamy
owoce, można też posypać je kruszonką (ja tym razem nie zdązyłam jej zrobić :) Tak jak
pisałam wcześniej to uroki bycia mamą maluszka) i smarujemy je roztrzepanym
jajkiem.Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 180°C.Gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem :)P.s.1Przepis na kruszonkę dla tych co chcą ją jednak zagnieść :)0.5 szklanki
mąki4 łyżki
cukrucukier waniliowy60 g
masłaP.s.2Żeby zrobić rozczyn ze swieżych
drożdży,po prostu rozpuszczamy je w ciepłym
mleku z łyżeczką
cukru.
Mleko nie może być ani gorące ani zimne bo inaczej ciasto nie wyrośnie.Drożdzówka zrobiona według tego przepisu jest bardzo smaczna, ale jednak ta wykonywana według zaleceń mojej Babci
Jasi jest nadal numerem jeden :) mimo to ją Wam polecam :)Smacznego :)
