ßßß Cookit - przepis na JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI

JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI

nazwa

Wykonanie

Te przepyszne pełne jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ”
SKŁADNIKI
1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 kostki margaryny (lub masła)
1/2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mleka
5-6 żółtek
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
50 dag jagód
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Do posmarowania:
jajko oraz 5 łyżek mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/07/jagodzianki-siostry-anastazji_6.html