Wykonanie
W sezonie na świeże
owoce przygotowanie domowego ciasta to prawdziwa przyjemność.
Drożdżowe ciasto nie jest trudne a smak fantastyczny! Jesli się obawiacie wyróbcie je robotem grubszymi
łopatkami. Kiedy będzie gładkie i zacznie odstawać od miski to znak, że musi odpocząć i urosnąć przez minimum pół godziny a najlepiej zostawić go w spokoju na dłużej. Wówczas jest delikatne, miękkie i łatwo go formować

To ciasto przygotowałam tylko z pół kilograma
mąki pszennej z przeznaczeniem na dużą blachę o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Dzięki temu ciasto jest niskie i lepiej smakuje z
owocowym nadzieniem, jak wspaniała domowa drożdżówka.Składniki0,7 kg umytych osączonych
owoców (
truskawki,
jagody,
śliwki,
brzoskwinie...)0,5 kg
mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej80 g
masła 82% lub sprawdzonej
margaryny3-4 dag świeżych
drożdży3
jajaokoło 70 ml szklanki ciepłego
mleka1-2 łyżki
oleju3/4 szklanki
cukru, z tego część do
drożdży i posypania
owocówłyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliKruszonka jak zrobić?2 łyżki z brzuszkiem
masła4-5 łyżek z brzuszkiem
mąki3 łyżki
cukrupłaska łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliPrzygotowanie: Wszystkie skłądniki rozdrabniam ręcznie lub robotem do uzyskania granulatu i wstawiam do lodówki na pół godziny. Jeśli kruszonka zbyt się skleja, dodaję ciut
mąki a jesli zbyt sucha, dodaję trochę
masła lub łyżeczkę
śmietany minimum 18%LINK do filmu z tym przepisem
Mąke przesiewam do miski. Robię w niej dołek i wsypuję pokruszone
drożdże, które posypuję dwoma łyżeczkami
cukru i polewam ciepłym
mlekiem.
Drożdże rosną kilka minut. W tym czasiepodgrzewam
masło, żeby było dość ciepłe, ale nie gorące. Dodaję całe
jaja,
cukier waniliowy,
cukier,
olej i szczyptę
soli. Mieszam dokładnie masę i wlewam cieńkim strumieniem ciepłą lub letnią do miski z
mąką. Najpierw mieszam składniki w kilku ruchach i wyrabiam całość ręką około 3-4 minut aż ciasto zacznie odstawać od miski i od dłoni. Można wyrobić go robotem. Też będzie dobrze i mniej przy tym pracy. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem najlepiej na godzinę, dwie... (minimum 30 minut)Wyrośnięte ciasto naciskam dłonią i krótko przerabiam, podsypując w razie potrzeby
mąką. Wałkuję na placek o grubości około 1,5- 2 cm i układam w formie przy pomocy wałka, wcześniej obsypanego
mąką. Czekam około 10-15 minut, jak ciasto znowu trochę podrośnie i układam
owoce (takie, jak
śliwki najlepiej skórkami do
spodu), które posypuję
cukrem, żeby nie były kwaśne po upieczeniu. Wykładam kruszonkę i znowu zostawiam ciasto na kilka minut, zanim rozgrzeje się piekarnik do 190 stopni C. Piekę około 25-30 minut, grzanie z góry i z dołu.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika