Wykonanie
            W sezonie na świeże 
owoce przygotowanie domowego ciasta to prawdziwa przyjemność.
Drożdżowe ciasto nie jest trudne a smak fantastyczny! Jesli się obawiacie wyróbcie je robotem grubszymi 
łopatkami. Kiedy będzie gładkie i zacznie odstawać od miski to znak, że musi odpocząć i urosnąć przez minimum pół godziny a najlepiej zostawić go w spokoju na dłużej. Wówczas jest delikatne, miękkie i łatwo go formować

To ciasto przygotowałam tylko z pół kilograma 
mąki pszennej z przeznaczeniem na dużą blachę o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Dzięki temu ciasto jest niskie i lepiej smakuje z 
owocowym nadzieniem, jak wspaniała domowa drożdżówka.Składniki0,7 kg umytych osączonych 
owoców (
truskawki, 
jagody, 
śliwki, 
brzoskwinie...)0,5 kg 
mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej80 g 
masła 82% lub sprawdzonej 
margaryny3-4 dag świeżych 
drożdży3 
jajaokoło 70 ml szklanki ciepłego 
mleka1-2 łyżki 
oleju3/4 szklanki 
cukru, z tego część do 
drożdży i posypania 
owocówłyżka 
cukru waniliowegoszczypta 
soliKruszonka jak zrobić?2 łyżki z brzuszkiem 
masła4-5 łyżek z brzuszkiem 
mąki3 łyżki 
cukrupłaska łyżka 
cukru waniliowegoszczypta 
soliPrzygotowanie: Wszystkie skłądniki rozdrabniam ręcznie lub robotem do uzyskania granulatu i wstawiam do lodówki na pół godziny. Jeśli kruszonka zbyt się skleja, dodaję ciut 
mąki a jesli zbyt sucha, dodaję trochę 
masła lub łyżeczkę 
śmietany minimum 18%LINK do filmu z tym przepisem
Mąke przesiewam do miski. Robię w niej dołek i wsypuję pokruszone 
drożdże, które posypuję dwoma łyżeczkami 
cukru i polewam ciepłym 
mlekiem. 
Drożdże rosną kilka minut. W tym czasiepodgrzewam 
masło, żeby było dość ciepłe, ale nie gorące. Dodaję całe 
jaja, 
cukier waniliowy, 
cukier, 
olej i szczyptę 
soli. Mieszam dokładnie masę i wlewam cieńkim strumieniem ciepłą lub letnią do miski z 
mąką. Najpierw mieszam składniki w kilku ruchach i wyrabiam całość ręką około 3-4 minut aż ciasto zacznie odstawać od miski i od dłoni. Można wyrobić go robotem. Też będzie dobrze i mniej przy tym pracy. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem najlepiej na godzinę, dwie... (minimum 30 minut)Wyrośnięte ciasto naciskam dłonią i krótko przerabiam, podsypując w razie potrzeby 
mąką. Wałkuję na placek o grubości około 1,5- 2 cm i układam w formie przy pomocy wałka, wcześniej obsypanego 
mąką. Czekam około 10-15 minut, jak ciasto znowu trochę podrośnie i układam 
owoce (takie, jak 
śliwki najlepiej skórkami do 
spodu), które posypuję 
cukrem, żeby nie były kwaśne po upieczeniu. Wykładam kruszonkę i znowu zostawiam ciasto na kilka minut, zanim rozgrzeje się piekarnik do 190 stopni C. Piekę około 25-30 minut, grzanie z góry i z dołu.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika