Wykonanie
No cóż nie będzie to zbyt dokładny przepis i to z kilku powodów. Po pierwsze nie miałam wagi, po drugie kruszonkę robiłam z głowy i na wyczucie a po trzecie pierwszy raz piekłam w piekarniku na gaz i to z butli. Ale koniec końców drożdżówki się udały i to bardzo. No może pierwsza partia była za mało "rozgnieciona" przed włożeniem
owoców i wyrosła do nieba, ale smaku to nie zepsuło. A drożdżówki szczególne, bo pieczone na wieczór przed wyjazdem na Opener'a i jedzone nad ranem na Babich Dołach z chłodną
kawą z termosu i wspaniałymi wspomnieniami z koncertów. Aż szkoda, że byliśmy tam tylko jeden dzień.

Na podstawie tego przepisuCiasto:600 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru2
jajka50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaszczypta
soliNadzienie:ok. 750 g
truskawek2-3 łyżi
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejKruszonka:
Margaryna (dałam ok. 2 cm kawałek)
MąkaCukier (były chyba ze 2 łyżki)Wykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem lub
olejem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.
Truskawki pokroić na cząstki, zasypać
cukrem i odstawić aż puszczą sok. Następnie wymieszać
truskawki z
mąką ziemniaczaną.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.Zrobić kruszonkę:
Margarynę rozcierać palcami z
mąką i
cukrem aż do powstania grudek.W każdejwyrośniętej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je
owocami.
Owoce posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

/wydrukuj przepis/