ßßß
Na podstawie tego przepisuCiasto:600 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g cukru2 jajka50 g masła lub 1/2 szklanki oleju1 szklanka mlekaszczypta soliNadzienie:ok. 750 g truskawek2-3 łyżi cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejKruszonka:Margaryna (dałam ok. 2 cm kawałek)MąkaCukier (były chyba ze 2 łyżki)Wykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.Truskawki pokroić na cząstki, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Następnie wymieszać truskawki z mąką ziemniaczaną.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.Zrobić kruszonkę: Margarynę rozcierać palcami z mąką i cukrem aż do powstania grudek.W każdejwyrośniętej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je owocami. Owoce posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/