ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

No cóż nie będzie to zbyt dokładny przepis i to z kilku powodów. Po pierwsze nie miałam wagi, po drugie kruszonkę robiłam z głowy i na wyczucie a po trzecie pierwszy raz piekłam w piekarniku na gaz i to z butli. Ale koniec końców drożdżówki się udały i to bardzo. No może pierwsza partia była za mało "rozgnieciona" przed włożeniem owoców i wyrosła do nieba, ale smaku to nie zepsuło. A drożdżówki szczególne, bo pieczone na wieczór przed wyjazdem na Opener'a i jedzone nad ranem na Babich Dołach z chłodną kawą z termosu i wspaniałymi wspomnieniami z koncertów. Aż szkoda, że byliśmy tam tylko jeden dzień.
Na podstawie tego przepisu
Ciasto:
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 750 g truskawek
2-3 łyżi cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
Margaryna (dałam ok. 2 cm kawałek)
Mąka
Cukier (były chyba ze 2 łyżki)
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.
Truskawki pokroić na cząstki, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Następnie wymieszać truskawki z mąką ziemniaczaną.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Zrobić kruszonkę: Margarynę rozcierać palcami z mąką i cukrem aż do powstania grudek.
W każdejwyrośniętej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je owocami. Owoce posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Drozdzowki-truskawkowe-z-kruszonka.html