Wykonanie
racuchy nadziewane0k. ½ kg
mąki pszennej30 g
drożdży3
jajka4 łyżki
cukruszczypta
soliszklanka
mleka1/3 kostki stopionego
masłasłoik
truskawek w
syropieolej do smażenia
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, mieszamy z połową szklanki letniego
mleka, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrościęcie (ok. 15 minut). Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, wlewamy wyrośniete
drożdże, mieszając dodajemy
jajka roztrzepane z
cukrem , resztę letniego
mleka i stopione, cieple
masło. Ubijamy to drewnianą łyżką ok. 15 minut, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na ok. 45 minut ( do podwojenia objętości).Na patelni rozgrzewamy
olej ( około centymetra głębokości) i kładziemy owalne placuszki, po kilka na patelni. W każdy wciskamy delikatnie
truskawkę i zsuwamy z łyżki trochę ciasta tak, żeby ją przykryło. Przykrywamy patelnię pokrywką, gdy spód się zrumieni, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia.Żeby tłuszcz nam sie za bardzo nie palił ( smażymy na średnim ogniu), możemy wrzucić do niego kawałki surowego
ziemniaka i przy okazji uzyskamy frytki ( moja Córcia czai się zawsze na nie).Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i otaczamy w cukrze -pudrze. Moim zdaniem są lepsze, niz pączki. Smacznego!