Wykonanie

Domowa granola to rewelacyjny dodatek do
jogurtu czy
mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami granolę już nie sięgniecie po tą z półek sklepowych.Składniki:150 g
masła5 łyżek
miodu2 szklanki
płatków owsianychotręby pszennepłatki kukurydzianegarść
rodzynekgarść
żurawinyłuskany
słonecznikpestki dynidaktylejagody gojiSposób przyrządzenia:Do miski przekładamy "suche" składniki:
płatki,
otręby,
słonecznik,
dynię, pokrojone oraz
jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu
masło i
miód.
Masło i
miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił" się
miodem.Całość przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się
płatków. Po 15 minutach dosypujemy
żurawinę,
rodzynki oraz
daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut.Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc.