ßßß Cookit - przepis na Domowa granola

Domowa granola

nazwa

Wykonanie

Domowa granola to rewelacyjny dodatek do jogurtu czy mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami granolę już nie sięgniecie po tą z półek sklepowych.
Składniki:
150 g masła
5 łyżek miodu
2 szklanki płatków owsianych
otręby pszenne
płatki kukurydziane
garść rodzynek
garść żurawiny
łuskany słonecznik
pestki dyni
daktyle
jagody goji
Sposób przyrządzenia:
Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód.
Masło i miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił" się miodem.
Całość przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2014/12/domowa-granola.html