ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka słonecznikowe

Ciasteczka słonecznikowe

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka słonecznikowe - niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Są tak łatwe w przygotowaniu, że zrobić je może zarówno osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni jak i dziecko. Smak nieporównywalny do sklepowych. Do tego przygotowanie trwa naprawdę krótko, kilkanaście minut. Wystarczy dysponować mikserem ręcznym jak za dawnych lat, miską, patelnią i piekarnikiem.
Robiłam z połowy porcji, wyszły mnie dwie blachy ciastek. Przepis z blogu chillibite.pl
Składniki: na ok. 160 sztuk
400 g mąki
200 g płatków owsianych
400 g miękkiego masła
300 g cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii albo wanilia w innej postaci (np. laska, cukier waniliowy)
300 g ziaren słonecznika
2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
150 g rodzynek lub żurawin*
Wykonanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić.
Masło wymieszać mikserem z cukrem (jeśli dajemy cukier waniliowy, dać odpowiednio mniej zwykłego cukru), wanilią i proszkiem do pieczenia.
Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich (tych mniejszych). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między ciastkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C ok. 12- 20 minut (zależy od wielkości i rodzaju piekarnika, ja piekłam 20 minut, grzanie góra dół). Piekłam z połowy porcji, piekłam dwie blachy jedna po drugiej.
Ciasteczka mają na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją i stają się chrupiące. Warto więc nie zdejmować ich od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię).
*bakalie muszą być świeże, wilgotne
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/12/ciasteczka-slonecznikowe.html