Wykonanie
Ciasteczka słonecznikowe - niezwykle kruche i rozpływające się w ustach. Są tak łatwe w przygotowaniu, że zrobić je może zarówno osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni jak i dziecko. Smak nieporównywalny do sklepowych. Do tego przygotowanie trwa naprawdę krótko, kilkanaście minut. Wystarczy dysponować mikserem ręcznym jak za dawnych lat, miską, patelnią i piekarnikiem.Robiłam z połowy porcji, wyszły mnie dwie blachy
ciastek. Przepis z blogu chillibite.plSkładniki: na ok. 160 sztuk400 g
mąki200 g
płatków owsianych400 g miękkiego
masła300 g
cukru1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z
wanilii albo
wanilia w innej postaci (np. laska,
cukier waniliowy)300 g
ziaren słonecznika2 łyżeczki (10 ml)
proszku do pieczenia150 g
rodzynek lub
żurawin*Wykonanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić.
Masło wymieszać mikserem z
cukrem (jeśli dajemy
cukier waniliowy, dać odpowiednio mniej zwykłego
cukru),
wanilią i
proszkiem do pieczenia.Dodać ostudzone ziarna,
płatki owsiane, szczyptę
soli i jeszcze raz wymieszać mikserem. Wsypać
mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste.Formować kulki wielkości
orzechów włoskich (tych mniejszych). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp
między ciastkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st. C ok. 12- 20 minut (zależy od wielkości i rodzaju piekarnika, ja piekłam 20 minut, grzanie góra dół). Piekłam z połowy porcji, piekłam dwie blachy jedna po drugiej.
Ciasteczka mają na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją i stają się chrupiące. Warto więc nie zdejmować ich od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię).*
bakalie muszą być świeże, wilgotne


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb