ßßß
Składniki:4 porcje:400 g makaronu z pszenicy durumsos:2 puszki pomidorów pellati3/4 szklanki kremówkigarść tartego parmezanu ( lub oscypka) ( 50-60g )1 papryczka chilli1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwysól,pieprzpół pęczka natki pietruszkiPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną wodę na makaron.Rozgrzewamy duży rondel z masłem i olejem.Siekamy cebulę i chilli, szklimy na tłuszczu z odrobiną soli.Podkręcamy palnik i wlewamy na patelnię pomidory z sosem.Odparowujemy 5-6 minut, po czym wlewamy śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut.W tym czasie powinniśmy już gotować makaron.Trzemy parmezan , to on zagęści sos.Natkę siekamy i dodajemy do sosu.Gorący makaron, ugotowany al dente, dodajemy do sosu razem z parmezanem.Od razu podajemy.Danie dekorujemy na talerzach natką i wiórkami sera.A tak bawiliśmy się dziś na dworze
Uwiłam wianeka Fabianek przynosił mi kwiatki
Powiązane notki:Makaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanemChiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danieOrientalny Makaron z paluszkami surimiSzybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serkaSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą