Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
makaron 250 gramów
cebula 2 sztuk
cukinia mała 3 sztuk
jajka 3 sztuk
pomidory w zalewie 1 puszka
ser żółty 100 gramów
parmezan 2 łyżek stołowych
oliwa 6 łyżek stołowych
bazylia 1 gałązki
natka pietruszki 0,5 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę pokroić na piórka, a umyte
cukinie na plasterki i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni
oliwy, mieszając, doprawić
solą oraz
pieprzem. Wlać pokrojone
pomidory wraz z zalewa, posiekaną
natkę, mieszając, dusić 10 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować na pół twardo w wodzie z dodatkiem
oliwy i
soli. Odcedzony wymieszać z warzywami i połową startego
parmezanu. Ugotowane
jajka obrać i pokroić na połówki lub cząstki. Połowę
makaronu równomiernie rozłożyć w wysmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym, a na nim
jajka. Posypać tarty
żółtym serem, przykryć resztą
makaronu, posypać pozostałym
parmezanem. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać gorącą zapiekankę udekorowaną
bazylią.Uwagi:
Makaron rurki lub kokardki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MakaronemPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-30pyszne polaczenie, bardzo dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: