ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomakaronsprężynki (fusilli)400 gramówpomidory 1,5 kilogramówczosnek 2 ząbkilistki bazylii 0,5 szklanekmięso mielone wołowe 500 gramówjajka 1 sztukser żółty ostry 150 gramównatka pietruszki 1 łyżek stołowychczosnek 1 ząbkisok z cytryny według uznaniaoliwa 3 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Klopsiki: wymieszać mięso z jajkiem, 1/4 porcji startego sera, łyżką posiekanej natki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Mieszając, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki o średnicy 2 cm i smażyć partiami ze wszystkich stron na rumiano na oliwie. Gotowe klopsiki przekładać na talerz.Sparzone, obrane ze skórki, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory razem z czosnkiem i bazylią dusić w rondlu na średnim ogniu, aż część płynu odparuje. Zawartość rondla zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Oliwą wysmarować naczynie do zapiekania o pojemności ok. 2 litrów. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Odcedzony przełożyć do garnka, w którym się gotował, polać sosem pomidorowym i wymieszać. W żaroodpornym naczyniu równa warstwa rozłożyć 1/3 makaronu, a na wierzchu rozłożyć połowę klopsików i posypać tartym serem. Przykryć połową pozostałego makaronu z sosem, a na tej warstwie położyć pozostałe klopsiki, posypać łyżką sera i pokryć reszta makaronu. wierzch potrawy posypać pozostałym serem. Zapiekać w 190 stopniach, aż powierzchnia się zrumieni - ok. 35 minut. Zapiekankę pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu od razu podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MakaronemPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: