ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopłaty lazanii 12 sztukmięso mielone wołowe 500 gramówpomidory w zalewie 2 puszkalistki bazylii 0,5 szklaneklistki oregano 0,5 szklanekczosnek 3 ząbkiSerek kremowy 300 gramówpesto 1 sztukpory 2 sztukoliwa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:W zimnej wodzie namoczyć lazanie. Na suchej patelni podsmażyć mięso, rozgniatając widelcem, dodać pomidory z zalewa i jeszcze chwile gotować. Dodać bazylię, oregano, rozgnieciony czosnek. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować jeszcze 5 minut. Serek kremowy wymieszać z pesto. Oczyszczone pory pokroić na paski i przesmażyć na oliwie. w natłuszczonym naczyniu do zapiekania o wymiarach 25x30 cm ułożyć 3 płaty lazanii i pokryć je warstwą sosu pomidorowego z mięsem oraz warstwą serka kremowego wymieszanego ze słoiczkiem pesto. Obie warstwy sosu przykryć kolejnymi 3 płatami lazanii, kolejna warstwa sosu i tak dalej, do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć pory. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Uwagi:Jeśli nie mamy gotowego pesto, możemy zmiksować listki z 2 pęczków bazylii z pół szklanki oliwy oraz garstka pestek słonecznika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MakaronemPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: