ßßß
Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej50 g drożdży świeżych1 szklanka mleka1/3 szklanki cukru2 łyżki cukru z wanilią3 żółtka100 g masła1/3 łyżeczki solijabłka:4 jabłka champion lub reneta50 g rodzynek1/3-1/2 szklanki cukru, do smaku1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówewentualnie, lukier, kruszonka lub cukier puderPrzygotowanie:Zaczyn:Połowę mleka podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy drożdże, rozcieramy, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia ( po 5 należy spoglądać na masę, musi stać się kremowa i puszysta, a nie spieniona).Masło topimy z resztą cukru i mleka.Do zaczynu dodać mąkę, sól, dokładnie wymieszać, po czym wlewać stopione masło z cukrem i wyrobić.Ciasto odłożyć do wyrośnięcia.W tym czasie zetrzeć jabłka.Cukier rozpuścić na patelni, gdy się stopi dodać jabłka oraz rodzynki, przesmażyć, po czym dodać cynamon.Dusić jabłka 3-4 minuty, odstawić.Gotowe ciasto podzielić na 12 części. Uformować 12 okrągłych bułek.Na wierzchu każdej bułki ułożyć jabłka.Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone bułeczki lubicie.Gotowe dowolnie udekorować.Powiązane notki:Szarlotka królewska z kardamonemTradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z BeząŁatwe ciasto z jabłkami – szarlotka ucieranaCiasto marchewkowe – jak upiec słodkie bułeczkiPszenne Bułki kajzerki z sezamem