ßßß
Za moment pokażę Ci jak przygotować pastę z łososia i domowe pesto. Wykorzystaj te wskazówki tworząc kolejne dania – pesto możesz wykorzystać do makaronu i podać na obiad, a pastę z chrupiącym chlebem na śniadanie.Chrupiące kruche francuskie ciasto wspaniale łączy się z kremową pastą z łososia i aromatycznym ziołowym pesto. Dodatek sosu zaskakuje i ożywa całość. Jeśli chciałabyś lub chciałbyś zacząć eksperymentować z nowoczesną kuchnią polską to jest to przepis dla Ciebie.Składniki:Pasta z łososia:100 g wędzonego łososia200 g filetu z łososia1 łyżka pasty pomidorowej1 mała cebula szalotka2 łyżki posiekanego szczypiorku4 łyżki majonezu3 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy1-2 łyżki cukru – do smakusól, pieprzPesto:1 duży pęczek świeżej bazylii50 g tartego parmezanu50 g płatków migdałów20 g orzechów z sosny – pini2 ząbki czosnku50 ml oliwypieprzSos wasabi:100 ml zredukowanego sosu balsamicznego1 łyżeczka wasabiDodatkowo:350 g ciasta francuskiego50 g mieszanki orzechowejszczypiorek
Przygotowanie:Pesto:Orzechy pini i migdały lekko podprażyć na patelni.Zmiksować z resztą składników.Odstawić do lodówki.Pasta z łososia:Filet z łososia pokroić w kostkę, skropić połową soku z cytryny i przesmażyć na oliwie jedynie do ścięcia – 3-4 minuty.Mięso ostudzić.Szalotkę bardzo drobno posiekać.Łososia wędzonego i smażonego rozdrobnić i wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Sos wasabi:Składniki sosu wymieszać i przełożyć do dyspensera lub dozownika.Ciasto :Ciasto podzielić na 10 -11 cm kwadraty ( kroić płat na pół wzdłuż).Każdy lekko rozwałkować i wyłożyć nim 12 forem do muffinów, wcześniej wysmarowanym masłem i wysypanych mąką.Rogi kwadratów powinny wychodzić poza krawędzie foremek i tworzyć koszyczki.Piec je w 190 stopniach przez 20 minut.Ostudzić.Gotowe babeczki smarować pastą, kleksem pesto, posypać szczypiorkiem i udekorować orzechami.Gotowe babeczki przekroić na pół i ułożyć na półmisku.Polać dekoracyjnie sosem i udekorować całymi listkami szczypiorku.Powiązane notki:Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )2 w 1 sałatka z tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do chlebaPasta z makreli + LIMERYKTosty z pastą jajeczną i ananasem – hawajskieLinzer torte – Tarta z Linzu