Dziś na blogu przepis na makaron w dość klasycznym połączeniu - szpinak i łosoś. Ten przepis jest jednak nieco odmieniony: łosoś jest wędzony, a dodatek sera z błękitną pleśnią sprawia, że danie ma wyjątkowy smak. Składniki: - porcja makaronu na 2 osoby - 2 garści świeżego szpinaku - 100 gram łososia wędzonego - 50 gram sera z błękitną pleśnią - 1 ząbek czosnku - pół pęczka szczypiorku - sól - pieprz - 1 mała cebula - oliwa Sposób przygotowania: Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak płuczemy i osuszamy. Łososia, cebulę i ser kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Smażymy około 2 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę i łososia i mieszając smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, ser pleśniowy i szczypior. Smażymy jeszcze około 3 minut i podajemy. Smacznego!