ßßß Cookit - przepis na Pesto ze szpinakiem

Pesto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Moje zamiłowanie do pesto jest powszechnie znane. Niedawno na blogu pojawił się przepis na domowe pesto z bazylii, jednak tutaj znalazłam przepis na pesto szpinakowe. Zainspirowana postanowiłam spróbować :)
Po lasagne ze szpinakiem zostało mi pełno łodyżek szpinakowych, w ramach recyclingu zrobiłam z nich pesto.
Wyszło pysznie, jeżeli ktoś lubi połączenie czosnku ze szpinakiem (a ja uwielbiam), to nie powinien się długo zastanawiać. Takie pesto może być samodzielnym daniem, w wersji z makaronem, albo dodatkiem do sosów, czy mięsa. Nie muszę chyba dodawać jaka to dawka witamin!
Składniki:
Łodygi szpinaku (po 800 g zakupionego szpinaku)
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu startego
2 łyżki zmielonych orzechów (ja miałam laskowe :P )
sól, pieprz
garść listków bazylii
oliwa z oliwek
Szpinak i bazylię zmielić maszynką do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać szpinak, bazylię, czosnek, parmezan, orzechy. Doprawić do smaku. Przełożyć do słoiczka i zalać dość obficie oliwą z oliwek. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/05/pesto-ze-szpinakiem.html